Evropské burzy zahájily čtvrteční obchody růstem

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 8. 2011 10:53
USA a Asie hlásí červená čísla, evropské burzy zahájily růstem
Pokles indexu Dax na burze ve Frankfurtu. Evropské burzy zažily největší propad za posledních několik let
Pokles indexu Dax na burze ve Frankfurtu. Evropské burzy zažily největší propad za posledních několik let | Foto: Reuters

Praha, Londýn, New York, Tokio - Evropské burzy zahájily čtvrteční obchodování růstem, Asie skončila v červených číslech. Investoři se nyní bojí hlavně situace v eurozóně.

Panevropský index Stoxx 600 hlásil po otevření londýnské burzy růst o 1,6 procenta, index FTSE 100 rostl o 2,2 procenta.

Zlepšení vykázal i německý DAX, který poskočil o 2,9 procenta, Tento index měl v uplynulých dnech problémy s propadem kvůli špatným výsledkům německých energetických společností E.ON a RWE.

Nárůst o 7,5 procenta zaznamenaly také akcie banky Societe Generale, která ve středu zažila nejhorší výsledek za poslední tři roky. Druhé největší německé ocelárny Salzgitter hlásily zlepšení o 10 procent.

Index PX stále pod hranicí tisíce bodů

Rovněž pražská burza zahájila ve čtvrtek růstem. Hlavní index PX poskočil o 1,6 procenta. Nadále se ovšem drží pod hranicí tisíce bodů, kam index spadl ve středu odpoledne po otevření amerických burz.

Akcie většiny podniků zatím rostou, nejlépe se daří Komerční bance (zlepšení o 6,1 procenta), developerovi Orco (+4,56 procenta), sázkařské skupině Fortuna (+4,61 procenta) a prodejci ojetých automobilů AAA (+4,11 procenta).

Ztrátová je například mediální společnost CETV (pokles o 1,83 procenta) nebo Telefónica C.Z. (-1,59 procenta).

Poklesu se nevyhnula ani Asie. Během odpoledního obchodování klesl hongkongský index Hang Seng o 0,65 procenta. Australský ASX/200 zaznamenal ztrátu 0,1 procenta, japonský Nikkei 225 ztratil 0,6 procenta.

Co se týče vývoje v Japonsku, pokles se týkal například akcií Mitsubishi UFJ Financial Group, které si smazaly 1,9 procenta, nebo výrobce elektroniky Sony, který vykázal propad o 2,2 procenta.

Strach z eurozóny

Pro americké burzy se středa nesla ve znamení propadu. Všechny hlavní indexy skončily v červených číslech - S&P 500 klesl o 4,4 procenta na 1 120,75 bodu, index Nasdaq sklouzl o 4,1 procenta a Dow Jones Industrial Average o 4,6 procenta.

Akcie Bank of America skončily ve ztrátě 6,8 procenta, v případě Citigroup se jednalo o propad o 10,5 procenta.

Nepomohlo ani povzbuzování analytiků RBC Capital Market, kteří investorům vzkázali: „Je důležité mít na paměti, že banky mají stabilní základy. A věříme, že je budou nadále posilovat."

Za příčinu pesimismu nyní analytici označují hlavně očekávání dalšího vývoje dluhové krize eurozóny, která by se mohla začít šířit i mimo periferii Evropské monetární unie.

Obavy vyvolaly především varování všech tří hlavních ratingových agentur, že Francie přijde o své hodnocení AAA, a celkový vývoj na francouzském bankovním trhu.

„Dnešek je ve znamení strachu z toho, jak se budou vyvíjet francouzské banky a Francie," uvedl pro The New York Times americký ekonom Michael Gapen. Připomněl především špatný vývoj skupiny Societe Generale, jejíž akcie spadly ve středu o 18 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy