Evropská unie ničí české potraviny, říká Babiš

Ekonomika Ekonomika
27. 4. 2010 11:57
Majitel Agrofertu tvrdě kritizuje protekcionismus Bruselu, který postihuje české potravináře
Andrej Babiš, generální ředitel a předseda představenstva firmy Agrofert
Andrej Babiš, generální ředitel a předseda představenstva firmy Agrofert | Foto: Agrofert

Praha - Kdyby do masokombinátu v Řecku, Španělsku či Itálii přišel český hygienik, nechal by je zavřít, řekl na semináři o českém zemědělství v EU majitel skupiny Agrofert Andrej Babiš. Jeden z nejbohatších podnikatelů v Česku tímto příměrem dokládal své tvrzení, že Evropská unie likviduje český potravinářský průmysl, v němž má Babiš investovánu většinu svých peněz.

Česko je podle Babiše druhořadým členem EU. "Nejenom, že jsme tam do počtu, ale my tam ještě posíláme lidi, kteří jsou bez chuti, bez projevu a ještě navíc neumí jazyk," citovala agentura ČTK Babišovu kritiku na adresu českých zástupců v Bruselu.

Například české masokombináty musely před vstupem do EU investovat stamilióny korun, aby vyhověly unijním předpisům. Jejich výklad v jednotlivých členských zemích je však podle Babiše různý.

Zatímco zahraniční výrobci prakticky neomezeně vyvážejí své produkty do českých zemí, naopak to díky různým protekcionistickým opatřením není možné. Zejména německý potravinářský průmysl a polské zemědělství ničí domácí výrobce, uvedl majitel Agrofertu.

"Já nemám rád Evropskou unii, já jsem nehlasoval pro EU," řekl Babiš, dlouhodobý kritik Bruselu.

Jeho Agrofert Holding je přední tuzemská skupina podnikající mimo jiné v potravinářském průmyslu. Loni koupil svého největšího konkurenta, podnik Agropol Group, a posílil tak svou pozici lídra v oboru. Agrofert má podíl v zhruba 250 podnicích. Jediným majitelem skupiny je právě bratislavský rodák Babiš.

 

Právě se děje

Další zprávy