Evropská komise zkoumá změny v ČSA

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
23. 2. 2011 12:38
Podle Komise jde jen o formální vyšetřování
Proměnou ČSA se nyní zabývá Evropská komise.
Proměnou ČSA se nyní zabývá Evropská komise. | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Evropská komise se bude zabývat probíhající restrukturalizaci státních Českých aerolinií (ČSA).

Vyšetřování se má týkat nejen plánovaného sdružení ČSA s Letištěm Praha pod společnou střechu jednoho holdingu, ale také dřívějšího úvěru společnosti Osinek, který nakonec za aerolinie zaplatil stát.

Komisi zajímá, zda změny v organizační struktuře ČSA a její změna v holding několika specializovaných společností nenarušuje hospodářskou soutěž a zda se nejedná o nepovolenou státní podporu. Podle ČTK ale Komise zdůraznila, že se jedná o formální vyšetřování.

Podpora na záchranu a restrukturalizaci je jedním z druhů podpory, které nejvíce narušují hospodářskou soutěž. Komise musí v takovém případě zajistit, aby se daná společnost na obnovení životaschopnosti spravedlivě podílela a aby byla v konečném důsledku životaschopná i bez státní podpory," uvedl eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Spravedlivý podílem dopravce Evropská komise rozumí například snížení přepravní kapacity či omezení přítomnosti na trhu. ČSA navíc teoreticky mohou poskytnout i vlastní příspěvek, kterým se mohou na restrukturalizaci podílet.


 

Právě se děje

Další zprávy