Evropská komise začala vyšetřovat půjčku pro ČSA

Ekonomika Ekonomika
24. 2. 2010 14:06
Hodnotí, zda by si soukromý investor počínal stejně jako stát
Letoun ČSA
Letoun ČSA | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Evropská komise dnes začala vyšetřovat úvěr, který vloni poskytla tuzemským aeroliniím státní společnost Osinek. Komise o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Smlouva o půjčce byla uzavřena mezi společností Osinek a ČSA vloni 30. dubna, následně pak 26. října česká vláda rozhodla o uvolnění majetku pro zajištění půjčky. Díky tomu mohly aerolinie využít této jistoty k zajištění komerčních úvěrů a pokračovat ve své činnosti. Jinak by nejspíše zkrachovaly.

"V této fázi komise nemůže vyloučit, že půjčka nepředstavuje podporu neslučitelnou s vnitřním trhem," píše se ve zprávě EU. "Komise se domnívá, že tato opatření ve prospěch ČSA mohly představovat státní podporu, která nespravedlivě poškozuje konkurenty," uvádí komise dále.

Komise vyhodnotí připomínky

Během šetření budou moci všechny zúčastněné stany předložit své připomínky. Komise pak posoudí, zda by si soukromý investor v podobném případě počínal stejně jako česká vláda.

Pokud komise bude na svém závěru trvat i po skončení šetření, budou muset nejspíše ČSA peníze vrátit

Úvěr od společnosti Osinek měl být podle loňského rozhodnutí Valné hromady ČSA  kapitalizován. Předpokládalo se, že stát úvěr vymění za akcie.

Ministerstvo financí spolupracuje

Ministerstvo financí se podle vyjádření svého mluvčího Ondřeje Jakoba situací zabývá. "Už na podzim loňského roku Vláda ČR uložila Ministerstvu financí ČR připravit do 26. dubna 2010 restrukturalizační plán, expertní podklad vytvořený podle pravidel Evropské unie," sdělil mluvčí.

Uvedený dokument se prý nyní zpracovává a Evropské komisi bude předložen ke schválení ve 2. čtvrtletí 2010. "Jeho obsahem je analýza probíhající i budoucí restrukturalizace Českých aerolinií, včetně řešení úvěru od společnosti Osinek," uvedl Jakob.

Ministerstvo financí je podle něho připraveno poskytnout Evropské komisi plnou součinnost a zodpovědět všechny její dotazy.

 


 

 

 

Právě se děje

Další zprávy