Evropská komise: Státy v Unii by měly sladit prázdniny

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
30. 6. 2010 16:35
Podle eurokomisaře by koordinace letních prázdnin pomohla ekonomice i rodinám s dětmi.
Rodiny s dětmi by mohly odjet na prázdniny mimo hlavní sezonu a ušetřit tak.
Rodiny s dětmi by mohly odjet na prázdniny mimo hlavní sezonu a ušetřit tak. | Foto: Reuters

Brusel - Prodloužit turistickou sezonu, zvýšit počet turistů a tak podpořit ekonomiku. To vše by podle eurokomisaře pro průmysl a podnikání dokázalo sladění školních prázdnin v zemích Evropské unie. Koordinace by však podle něj neměla být povinná.

"Chtěli bychom, aby mladí lidé taky mohli navštívit slavné kulturní památky v období, kdy není turistická špička," vysvětlil jeden z kladů takového postupu Antonio Tajani.

Myšlenka změny v organizaci letních prázdnin má své příznivce i v České republice, především mezi cestovními kancelářemi a podnikateli v cestovním ruchu.

Asociace cestovních kanceláří České republiky v loňském roce navrhla rozložit prázdniny do čtyř měsíců a vyhlásit je takzvaně klouzavě - tedy například v každém kraji jinak. Podobný systém funguje například v sousedním Německu, kde mají školní prázdniny děti podle jednotlivých spolkových republik.

Rozložení zájmu o zahraniční i domácí dovolené do čtyř měsíců by podle cestovních kanceláří, ale i hoteliérů pomohlo "rozředit" poptávku, která se nyní v drtivé většině koncentruje do července a srpna.

Samotným rodinám s dětmi by pak různé termíny letních prázdnin mohly pomoci ušetřit, protože by do oblíbených destinací mohly vyrazit mimo hlavní sezonu.

 

Právě se děje

Další zprávy