Evropané loni auta moc nekupovali. Česko je výjimkou

Ekonomika Ekonomika
14. 1. 2011 9:02
Největší pokles prodejů byl v Irsku a také v Maďarsku
Volkswagenu se daří skoro na všech trzích, na domácím již méně
Volkswagenu se daří skoro na všech trzích, na domácím již méně | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - O pět a půl procenta klesl vloni v porovnání s krizovým rokem 2009 prodej automobilů v Evropské unii. Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA) oznámilo, že v roce 2010 si lidé a firmy koupili celkem 13,36 milionu aut.

Pokles prodeje aut je podle sdružení způsoben hlavně slabší poptávkou po ukončení programu šrotovného ve více zemích EU. Slabší prodeje přetrvávaly v podstatě celý rok, jen během prosince se pokles zmírnil na 3,2 procenta.

Za vším hledej šrotovné

"Výsledky roku 2010 poznamenalo ukončení vládní podpory programu obnovy vozového parku v mnoha zemích EU," píše se ve zprávě. Evropské automobilky se přitom stále více snaží pronikat na trhy, pro které je charakteristický rychlý růst. To je například Čína nebo Brazílie. Proto řada z nich, včetně například Volkswagenu či Peugeotu, dosáhla vloni rekordních prodejů.

Největší prodad trhu byl v Německu, které má největší automobilový trh v Evropě. Tam prodej aut klesl o 23,4 procenta na 2,92 milionu vozů. Šrotovné v Německu skončilo už v roce 2009. Výraznější propad v EU zaznamenalo už jen Irsko, Maďarsko a Řecko Tam z roku na rok klesly prodeje o více než třetinu. Naopak v České republice prodej vzrostl o 4,7 procenta na 169 236 aut.

 

Právě se děje

Další zprávy