Evropa zaspala. Potřebuje bolestné reformy, míní svět

ČTK Karel Toman, ČTK
3. 10. 2009 14:10
"Stará dáma" se bude z krize vzpamatovávat dlouho, tvrdí MMF i Fareed Zakaria
Pomalu končí oslavy podpisu Římské smlouvy, která položila základ dnešní Evropské unii. Původně ekonomický spolek se vyvinul v jedno z nejvýznamnějších spojení světa.
Pomalu končí oslavy podpisu Římské smlouvy, která položila základ dnešní Evropské unii. Původně ekonomický spolek se vyvinul v jedno z nejvýznamnějších spojení světa. | Foto: Reuters

Istanbul - Recese v Evropě povoluje své sevření, ekonomické vyhlídky "staré dámy" ale nejsou nijak růžové. Mezinárodní měnový fond na to v sobotu upozornil na společném zasedání se Světovou bankou v Istanbulu.

Ve svém aktualizovaném regionálním ekonomickém výhledu naznačil, že Evropa se bude z recese dostávat déle než okolní svět kvůli problémům ve finančním sektoru, nízkým investicím a vysoké nezaměstnanosti.

V pátečním rozhovoru z Paříže to samé jinými slovy řekl i editor mezinárodního vydání časopisu Newsweek a jeden z nevlivnějších intelektuálů dneška Fareed Zakaria.

Žádný návrat k normálu

"Když se podíváte na globální podíly hrubého domácího produktu, podle většiny předpovědí na příštích dvacet let zůstávají USA na svém, Asie roste a Evropa sestupuje," řekl Zakaria. Podle něj Evropa zaspala a pokud nechce zůstat vzadu, musí se rychle probudit.

To samé opakovali v Istanbulu šéfové MMF a Světové banky. I když mluvili globálně, na Evropu to platilo dvojnásob. Například prezident Světové banky Robert Zoellick prohlásil, že "rizikem už dnes naštěstí není kolaps globální ekonomiky, ale samolibost politiků".


"Já se obávám, že vlády začnou říkat 'tak a je to, z krize jsme venku, je čas vrátit se k normálu'. To by byla opravdu chyba a je to jedno z rizik, kde si musíme být jisti, že je odvrátíme," doplnil ho v zápětí ředitel MMF Dominique Strauss-Kahn - a jako by mluvil českému parlamentu ukolébanému Janotovým balíčkem do duše.

Přitom MMF ve zmíněném aktualizovaném výhledu upozornil, že obnova sbližování s vyspělou Evropou bude v mladých tržních ekonomikách východu kontinentu záviset na zdravém podnikatelském prostředí a makroekonomické politice.

Obojí v Česku kvůli korupci, zadlužování a nechuti k reformám dlouhá léta trpí.

Dvourychlostní, a přece pomalá Evropa

Východní část Evropy musí navíc podle MMF počítat s tím, že návrat k prosperitě pro ni bude složitější a hrozí, že investoři budou požadovat vyšší rizikovou prémii.

Ne že by Česko patřilo přímo na Východ, MMF ale varuje, že investoři si začnou v jednotlivých zemích mnohem více všímat dění na politické scéně a jejich fiskální politiky. V obojím Česko poslední dobou příliš nevyniká.

Foto: Jan Langer

A to se pořád srovnáváme jen se západem Evropy. Podle Zakarii, oblíbeného autora prezidenta Baracka Obamy, to ale nestačí.

"Evropa se nepostavila čelem k fundamentální výzvě globálního systému, kterou je nová konkurence nových zemí a energie, kterou mají. Pro Evropu to znamená velmi bolestné strukturální reformy, kterým každý rozumí. V tom, co Evropa musí udělat, není žádné tajemství, chce to jen politickou odvahu," dodal Zakaria.

Letošní výroční zasedání MMF a Světové banky se koná v Istanbulu. Tyto schůzky se zpravidla dva roky po sobě konají v ústředí MMF a SB ve Washingtonu, každý třetí rok se ale svolávají do některé z členských zemí. Poslední tři zasedání mimo Washington byla v Singapuru (2006), Dubaji (2003) a Praze (2000).

Na okraj zasedání MMF a Světové banky mají jednat také ministři financí a guvernéři centrálních bank zemí G7. Po skončení mají vydat krátké komuniké, nepředpokládá se však, že by přišli s novými myšlenkami. Jejich stanoviska by měla zůstat stejná jako na poslední schůzce G7, která se konala v dubnu.

 

Právě se děje

Další zprávy