Evraz Vítkovice Steel zavře továrnu. Zatím nepropouští

Veronika Skálová ČTK Veronika Skálová, ČTK
30. 6. 2010 15:45
Uzavření továrny má být jen dočasné.
Uzavření ocelárny v Ostravě má být jen dočasné.
Uzavření ocelárny v Ostravě má být jen dočasné. | Foto: Eva Matějková

Ostrava - Vítkovická ocelárna Evraz, která patří ruské ocelářské skupině Evraz Group, od čtvrtka 1. července uzavře dočasně ocelárnu v Ostravě.

Zatím se však podle zjištění ČTK nechystá propustit žádného z 320 zaměstnanců ocelárny. Důvodem jejího uzavření je krach jednání s ocelárnou ArcelorMittal Ostrava o cenách železa.

Evrazu se nelíbí ceny, za jaké ArcelorMittal železo nabízí. Ten námitky odmítá s tím, že jde o ceny běžné na trhu. Zatím se obě znesvářené společnosti dohodly na základním vzorci pro výpočet konečné ceny, ale jednání stále nejsou u konce.

Evraz zatím jednání s Mittalem docela nevzdala a to je i důvod, proč lidé zatím nepřijdou o práci. Mají zůstat na svých pracovních pozicích či v pohotovosti, aby v případě dohody s Mittalem mohli okamžitě zahájit výrobu.

Tuto dohodu potvrdili také odboráři Evrazu. "Pracovníci budou dělat to, co se normálně během roku nestihlo, tedy například údržbové a čistící práce," uvedl šéf odborů Rostislav Fromelius. Dodal, že doufá, že se obě společnosti dohodnou.

Pokud se nepodaří dosáhnout dohody do začátku srpna, lidé z ostravské ocelárny dostanou práci v dalších provozech společnosti Evraz Vítkovice Steel. Zatímco se zastaví život v ocelárně, válcovny budou pokračovat dál ve stejném tempu jako v uplynulých měsících.

"Dodávky bram pro válcovny budou pokryty dodavateli ze Slovenska, Ukrajiny, Turecka a ze závodu Evraz Group NTMK v Rusku," řekl ČTK mluvčí společnosti Jaromír Krišica.

 

Právě se děje

Další zprávy