Evraz Vítkovice Steel obnovila provoz. Kromě ocelárny

ČTK ČTK
3. 1. 2014 14:49
Většina provozů ostravské hutní společnosti se po dvoutýdenní dovolené znovu rozběhla
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Ostrava - Většina provozů ostravské hutní společnosti Evraz Vítkovice Steel se dnes po dvoutýdenní dovolené znovu rozběhla. Rozjezd ocelárny, která kvůli slabé poptávce stojí už od počátku prosince 2013, je ale plánován až na 13. ledna. Řekl to předseda odborů této společnosti Zdeněk Kološ.

Kvůli slabému zájmu trhu stála ocelárna za poslední rok několikrát, naposledy od 1. července do 4. srpna. Mluvčí Evraz Vítkovice Steel  Jaromír Krišica už dříve uvedl, že příležitostné zastavení provozu ocelárny je efektivní metodou, jak se s touto situací vyrovnat při zachování nejnižších možných provozních nákladů.

Odstávka ocelárny se týká přibližně 250 zaměstnanců, někteří z nich vykonávají náhradní práce, další jsou doma s náhradou mzdy ve výši 60 procent průměrného výdělku

Evraz Vítkovice Steel je třetí největší hutní společností v Česku a zaměstnává zhruba 1100 lidí. Vedení největší ruské ocelárny Evraz chce ostravskou firmu prodat. K novému majiteli upínají naděje vítkovičtí odboráři, kteří jsou kvůli obavám o další osud firmy už od loňského dubna ve stávkové pohotovosti.

Deník Insider a Hospodářské noviny v prosinci uvedly, že Evraz svou českou divizi prodá ruské bance Vněšekonombank, jejímž hlavním úkolem bude společnost finančně stabilizovat, než se jí ujme nový strategický investor. Firma tuto informaci ale zatím nepotvrdila.

 

Právě se děje

Další zprávy