Eurozóna se propadá stále hlouběji, varuje ECB

Tomáš Fránek
6. 12. 2012 15:35
Ekonomika eurozóny bude slabá i v příštím roce, zlepšení má přijít až v roce 2014
ECB. Ilustrační foto
ECB. Ilustrační foto | Foto: Reuters

Frankfurt - Ekonomická krize zemí eurozóny bude hlubší a delší, než se dosud čekalo.

Evropská centrální banka (ECB) ve čtvrtek prudce zhoršila výhled vývoje hrubého domácího produktu zemí eurozóny na příští rok na -0,9 až +0,3 procenta. Uvádí se to v nové prognóze, kterou ECB zveřejnila.

Banka dosud předpokládala, že růst HDP eurozóny bude příští rok v pásmu -0,4 až +1,4 procenta. Proti původním odhadům bude mírně horší i letošní rok.

"Předpokládáme, že ekonomika eurozóny bude slabá i v příštím roce," řekl prezident ECB Mario Draghi. "Postupné oživení by mělo začít až koncem roku 2013," dodal Draghi na tiskové konferenci po zasedání bankovní rady ECB.

Ta podle všeobecného očekávání analytiků nechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,75 procenta.

Ekonomika většiny zemí eurozóny by neměla růst ani v příštím roce. Střední hodnota odhadu vývoje HDP na příští rok tak činí -0,3 procenta, zatímco dosud činila +0,5 procenta. To znamená, že s růstem ekonomiky není možné počítat dříve než během roku 2014.

ECB je tak další institucí, která zhoršila svůj výhled pro Evropu. Stejně se v nové prognóze zachovala také OECD.

Oživení, se kterým organizace původně počítala, zpomalí kvůli úsporným opatřením a dluhové krizi, s níž se potýkají jižní státy eurozóny. Potíže se totiž nevyhnou ani největším západoevropským zemím, na nichž je závislá řada zemí z východní části EU.

Solidní vyhlídky má nadále Slovensko - OECD tu počítá s růstem o 2,6 procenta, což je stejné tempo, jaké odhadla v květnu. Slabší trh práce a snižování výdajů ale příští rok sníží tempo na dvě procenta. 


 

Právě se děje

Další zprávy