Eurovia a Tarmac mohou fúzovat. Ale s podmínkou

Radek Pecák CzechNews, Radek Pecák
23. 8. 2010 15:45
Několik kamenolomů v severních a západních Čechách bude muset změnit majitele
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Karel Toman

Brno - Stavební firma Eurovia SA může převzít těžební společnost Tarmac CZ. Fúzi schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Jenže věc má háček. Akvizice byla povolena až na základě závazků, které Eurovia v rámci řízení navrhla.

Úřad měl totiž obavy, že by mohlo na některých trzích, zejména v západních, středních, severních a východních Čechách, dojít k narušení hospodářské soutěže. Konkrétně šlo o to, že  společnost Eurovia bude mít po uskutečnění spojení na některých lokálních trzích dostatečnou ekonomickou sílu na to, aby zabraňovala či omezovala své konkurenty působící ve výrobě obalovaných směsí a inženýrských stavbách v přístupu k drcenému kamenivu.

Proto úřad požadoval  splnění některých dodatečných podmínek. Nakonec se Eurovia zavázala, že odprodá několik kamenlomů v severních a západních Čechách.

"Úřad uvedené závazky shledal jako dostatečné ve prospěch zachování účinné hospodářské soutěže a navrhované spojení pod podmínkou splnění závazků povolil," uvedl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

Proti fúzi se objevily námitky

ÚOHS začal posuzovat prodej kamenolomů společnosti Tarmac CZ francouzské firmě Eurovia v červnu letošního roku. Vliv mezinárodní fúze na posouzení situace v České republice delegovala českému antimonopolnímu úřadu Evropská komise. Historicky se jedná o druhý případ, kdy český soutěžní úřad převzal fúzi, která byla centrálně notifikována do Bruselu. V průběhu správního řízení ÚOHS také obdržel několik námitek ze strany konkurence proti fúzi.

Eurovia, která je součástí evropské podnikatelské skupiny VINCI Group, podniká zejména ve výstavbě a údržbě silnic, rozvoji železniční infrastruktury či výrobě stavebního materiálu. Tarmac mimo jiné vyrábí a prodává drcené kamenivo z lomů a dolů. V únoru se firmy dohodly na tom, že Eurovia získá části Tarmaku v Německu, Polsku, Francii a ČR.

Tarmac je dceřinou společností těžařské firmy Anglo American. Eurovia akvizicí tak chce posílit svoji pozici v Evropě, zvláště v zemích, kde je na vzestupu výstavba silnic. Součástí celé akvizice je podle dřívějších informací zhruba stovka míst na těžbu kameniva s roční produkcí kolem 30 milionů tun. Podniky zaměstnávají kolem 1000 osob a jejich roční příjmy se pohybují kolem 150 milionů eur (3,9 miliardy korun).

 

Právě se děje

Další zprávy