Euronics může ovládnout firmu ETA. ÚOHS není proti

Ekonomika Ekonomika
11. 11. 2011 15:09
Eta je ve zrátě a výroba byla přestěhována z Hlinska do Milotic nad Bečvou

Brno - Už nic nebrání tomu, aby společnost HP Tronic Zlín, spolumajitel řetězce elektroprodejen Euronics, koupil firmu ETA Hlinsko.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) totiž fúzi povolil. "Nebude mít za následek podstatné narušení hospodářské soutěže, řekl předseda ÚOHS Petr Rafaj.

>Podle něj bude tržní podíl spojením vzniklého subjektu nižší než 15 procent. Proto úřad fúzi povolil bez podmínek. Transakci posuzoval od poloviny října.

Generálního ředitel společnosti HP Tronic Daniela Večeři již dříve informoval, že koupě společnosti ETA je významným krokem k naplnění strategie HP Tronic na trhu drobných domácích spotřebičů. "Máme s distribucí této jedinečné značky dlouholeté zkušenosti a její pevné začlenění do našeho portfolia nám umožní lépe řídit vývoj produktů a pružněji reagovat na měnící se potřeby zákazníků," uvedl k transakci.

ETA je ve ztrátě

V polovině roku byla výroba firmy ETA z Hlinska přesunuta do Milotic nad Bečvou na Přerovsku. Firma propustila 50 z 255 zaměstnanců. V Hlinsku zůstal ekonomický úsek, centrální sklad, servis a část obchodního oddělení.

ETA Hlinsko, která od roku 1943 vyrábí a prodává domácí spotřebiče, prohloubila loni podle předběžných neauditovaných výsledků ztrátu o šest milionů na 25 milionů korun.

Firma HP Tronic Zlín, založená v roce 1990, je lídrem na českém trhu domácích elektrospotřebičů, spotřební elektroniky, mobilních telefonů a fotoaparátů. Vlastní a provozuje síť 35 maloobchodních prodejen, které jsou součástí evropské sítě Euronics.

Majitelé dalších 145 prodejen Euronics v České republice jsou akcionáři společnosti Euronics ČR. V Česku tato firma evropskou značku Euronics zastupuje. V roce 2010 dosáhla společnost HP Tronic tržeb 7,1 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy