Euro změní podobu. Novou bankovku poznáte od května

Radek Pecák Radek Pecák
11. 1. 2013 17:16
Jako první přijde na řadu pětieurovka. Změna přichází po 10 letech, není zásadní
Foto: Aktuálně.cz

Frankfurt nad Mohanem - Bude jinak vypadat, bude odolnější, než ta dosud používaná, a také na ní již bude podpis šéfa Evropské centrální banky Maria Draghiho. Řeč je nové pětieurové bankovce, která se poprvé dostane do oběhu letos 2. května.

Začne tak postupná obnova eurobankovek. Jako další přijde na řadu bankovka v hodnotě 10 eur, dále 20, 50, 100 a 200 eur až po bankovku s nominální hodnotou 500 euro.

Obměna přichází po více než deseti letech, kdy se eurem platí.

Součástí nové bankovky jsou některé nové a zdokonalené ochranné prvky. Ve vodoznaku a na hologramu je zobrazena podobizna Európy, postavy z řecké mytologie. Od ní je také název této série bankovek odvozen. Nápadné „smaragdově zelené číslo" mění barvu ze smaragdově zelené na tmavě modrou a vytváří světelný efekt, který se pohybuje nahoru a dolů. Při levém a pravém okraji je bankovka opatřena řadou krátkých plastických čar usnadňujících její identifikaci, zejména pro zrakově postižené.

Symboly i barvy zůstávají

Ochranné znaky lze zkontrolovat i bez pomoci speciálních přístrojů. Stačit k tomu má hmat a kontrola zrakem při nastavení proti světlu či naklonění.

Bankovky nové série nadále zobrazují „epochy a slohy" první série a používají i stejné hlavní barvy.

Porovnání současné a budoucí pětieurovky.
Porovnání současné a budoucí pětieurovky. | Foto: Reuters

I po zavedení nové pětieurovky zůstanou nadále v oběhu bankovky první série. Ty však budou postupně z oběhu stahovány a nakonec přestanou být zákonným platidlem. Přesné datum oznámí centrální banka s dostatečným předstihem. I poté je ovšem půjde směnit v národních centrálních bankách zemí eurozóny.

Aby se bankéři, obchodníci a všichni, kteří přicházejí do styku s bankovkami, mohli předem s novou pětieurovou bankovkou seznámit, bude Evropská centrální banka distribuovat názorné letáčky.

Na stránkách www.novatvareura-cs.eu je také k dispozici naučná hra „Euro Cash Academy".

 

Právě se děje

Další zprávy