Euro nemusí přežít dnešní krizi, varuje miliardář Soros

Tomáš Fránek
8. 2. 2009 17:52
Na euro přesto chtějí přejít další evropské země
Foto: Evropská komise

Vídeň - Euro nemusí podle amerického miliardáře Georga Sorose přežít nynější finanční krizi, pokud se nepodaří prosadit mezinárodní dohodu týkající se špatných úvěrů v bankách.

A americký investor a spoluzakladatel Sorosova fondu Quantum Jim Rogers tvrdí, že euro za dvacet let už nebude.

Soros v rozhovoru publikovaném v rakouském deníku Der Standard uvedl, že je potřebná dohoda všech států, co se stane s toxickými půjčkami v bankách.

Unie musí zasáhnout

"Bude potřebná dohoda s ohledem na ztracený kapitál, podle níž by se břemeno rozdělilo na všechny země. Udělat by to měla Evropská unie. Když to neudělá, euro nemusí přežít krizi," řekl Soros.

Ten si v roce 1992 zajistil navždy místo v investorských učebnicích. Úspěšně zaútočil na britskou libru a donutil britskou centrální banku měnu devalvovat. A sám na tom královsky vydělal.

Rogers zase podle agentury Reuters uvedl, že euru jako společné evropské měně nevěří. "Myslím, že za dvacet let euro nebude," uvedl Rogers, který nyní působí jako investor v Singapuru.

Rogers také řekl , že britská libra je na konci svojí éry a lidé by se měli vyhnout investicím ve Velké Británii. "Británii by mohlo pomoci přijetí eura, ale ani společná evropská měna dlouho nevydrží," řekl.

Politiku neděláme kvůli spekulantům

Kvůli kritice se ale dočkal ostré reakce britského ministerského předsedy Gordona Browna. "Nebudeme měnit svoji politiku podle toho, co chtějí spekulanti," řekl Brown.

Země, které jsou vážně postiženy hospodářskou krizí, nyní spíše o přijetí eura uvažují.

Maďarsko potřebuje věrohodný plán pro přijetí eura a vláda by jej mohla vypracovat do konce letošního září. Sdělil to maďarský premiér Ferenc Gyurcsány.

Podle něj však nestačí pouhé stanovení termínu, ale musí jít o komplexní hospodářský a sociální program, který by zemi umožnil evropskou měnu přijmout.

A hlasy pro přijetí eura se kromě Británie ozývají také z Dánska.

 

Právě se děje

Další zprávy