ČNB prudce oslabila korunu. Zboží z dovozu zdraží

Jiří Hovorka Tereza Holanová Jiří Hovorka, Tereza Holanová
7. 11. 2013 15:20
Základní úrokovou sazbu nechala centrální banka na 0,05 procenta.
Česká národní banka v Praze.
Česká národní banka v Praze. | Foto: Reuters

Praha - Česká národní banka třese s kurzem koruny, vyhlásila cílový kurz kolem 27 korun za euro. Trh reagoval okamžitě, koruna se po oznámení intervencí dostala na nejslabší úrovně od června 2009.

Centrální bankéři poprvé od roku 2002 sáhli k intervenci na devizovém trhu. Výrazně tak pomáhají exportérům, což je dobrá zpráva pro celou proexportně orientovanou českou ekonomiku. Naopak zdraží tím dovoz.

"Česká národní banka je schopna intervenovat na devizovém trhu neomezeně," uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

Co může zdražit

Zdražit teď může například benzin, počítače (nakupované za dolary), ale také jídlo a další zboží z dovozu.

Podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožky se oslabení koruny a zdražení zahraničního zboží projeví okamžitě třeba v ceně potravin. "U věcí, které kupujeme běžně nebo si je sami dovezeme, to bude hned," říká. U komodit, kde se ceny smlouvají na několik měsíců dopředu, bude změna pomalejší a očekávat ji lze "v nejbližších čtvrtletích".

Naopak lepší pozici by měly mít firmy, které v tuzemsku nakupují materiál za české koruny, platí v korunách své zaměstnance, ale své výrobky prodávají například v Německu za eura. Vydělají víc, nebo - což je pravděpodobnější - využijí oslabení koruny k tomu, aby zlevnily a tím si pomohly vůči konkurenci.

Je otázka, na kolik trvalý bude dopad zásahu ČNB. Někteří analytici předpovídají, že efekt zásahu vydrží několik týdnů, než vyprchá.

"Znám řadu lidí, kteří předpokládají, že efekt, který uvidíme, bude krátkodobý. ČNB primárně cílí proti nízké inflaci. Teď může zdražit zboží z dovozu, třeba benzin, jak uvádíte, ale další vlivy zase budou tlačit na zlevňování," předpokládá Petr Hlinomaz z BH Securities.

"Koruna reagovala oslabením z 25,80 na 26,60 a nikoliv na centrální bankou zmiňovanou hladinu EUR/CZK 27,0. Jako by trh o odhodlanosti ČNB nebyl plně přesvědčen," dodává Brožka.

Půl miliardy eur vypuštěných do éteru

Dealeři na devizovém trhu potvrzují přítomnost ČNB a prodeje koruny, píše agentura Reuters. ČNB podle těchto zpráv nakupuje euro proti koruně v objemu zhruba 0,5 miliardy eur za kurz kolem 26,60 korun za euro. Ještě během dopoledne se přitom kurz pohyboval kolem 25,80 korun za euro.

Centrální bankéři všechny překvapili. "Trh ani my jsme se začátkem intervencí nepočítali s ohledem na pokračující oživení české ekonomiky. Obavy z výrazného podstřelení inflačního cíle však zjevně převážily," říká Michal Brožka, analytik Raiffeisenbank.

Centrální banka už ekonomice nemůže pomoci snížením sazeb, které jsou na rekordních minimech, proto se zaměřila na snížení kurzu koruny.

V České národní bance panovala už delší dobu shoda na tom, že jediným použitelným nástrojem, který zbývá, je kurz koruny. Analytici nicméně nepředpokládali, že centrální bankéři k intervencím sáhnou již nyní.

Základní úroková sazba zůstává na 0,05 procenta. Česká národní banka tak v tomto případě nepřekvapila a ponechala dvoutýdenní reposazbu na stejné úrovni, na které se pohybuje už od loňského listopadu.

Riziko deflace

K intervencím se Česká národní banka uchýlila především proto, aby podpořila růst cen v domácí ekonomice. „Na začátku příštího roku totiž reálně hrozí, že meziroční růst cen bude záporný," vysvětluje Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

Deflace - tedy záporný růst cen - je přitom pro ekonomy strašákem. Pokud ceny dlouhodobě klesají, spotřebitelé odkládají nákupy, protože čekají na další zlevňování. To vede k omezování výroby, poklesu mezd nebo propouštění. Domácnostem tak ubývá peněz, takže s nákupy dále otálejí a ekonomika se ocitá v deflační spirále.

"Česká národní banka by neměla dělat nic," uvedl v červnu pro Aktuálně.cz ekonom Partners Pavel Kohout. Riziko, že centrální banka provede chybnou operaci, je totiž podle něj větší než samotná hrozba deflace.

 

Právě se děje

Další zprávy