EU stimuluje ekonomiku miliardovou injekcí do inovací

Karel Toman
19. 7. 2010 15:13
EU zítra oznámí výzvy pro dotace do aplikovaného výzkumu za 6,4 miliardy eur

Brusel - Největší stimulační balík směřující do výzkumu a inovací dnes ohlásila irská eurokomisařka pro výzkum, inovace a vědu Máire Geoghegan-Quinn.

Skoro 6,4 miliardy eur (přes 150 miliard korun) je podle serveru evropské komise Rapid Europa dosud největší částka, kterou unie do této oblasti jednorázově investovala.

V Evropě mají tyto peníze vytvořit až 165 tisíc pracovních míst a kontinent se tím má posunout k "chytřejší, udržitelnější a konkurenceschopnější" ekonomice. Už v květnu přitom komise oznámila, že chce přístup k inovačním grantům zjednodušit.

Jde o udržitelný rozvoj

Část výzev, v nichž se mohou zájemci o podporu ucházet, bude zveřejněna zítra, v úterý 20. července. Výzvy budou pokračovat příštích 14 měsíců, zájemci o grant se musejí na hodnotě projektu podílet 35 %.

"Nabízíme výzkumníkům a inovátorům 6,4 miliardy euro na prvotřídní projekty zaměřující se na velké ekonomické a společenské výzvy: změnu klimatu, energetickou a potravinovou bezpečnost, zdraví a stárnutí populace," upozornila komisařka.

Z takzvaného sedmého rámcového programu se zájemci budou moci ucházet o 600 milionů eur na zdravotnictví - z toho třetina na testy umožňující dostat nové léky rychleji na trh.

Celkem 1,2 miliardy půjde do informačních a komunikačních technologií. Z toho 600 milionů směřuje do sítí budoucí generace, robotických systémů a infrastrukturních služeb, 400 milionů do řešení přispívajících k řešení problémů "nízkouhlíkové ekonomiky" a stárnoucí populace.

Další 1,3 miliardy euro si mezi sebe rozdělí vědci vybraní evropskou radou pro výzkum, 772 milionů euro z peněz Marie Curie Actions je určeno na podporu "mobility" sedmi tisíců výzkumníků, neboli jejich stěhování za prací.

Šance i pro české hlavy

Skoro 800 milionů euro dostanou na inovace malé a střední podniky tvořící 99 % ekonomiky EU. Cílem je podle komisařky převedení výzkumu do nových technologií, produktů a služeb.

Česko si v inovacích nevede špatně. Z evropských fondů do nich navíc už dříve bylo do roku 2013 vyčleněno celkem 5,7 miliardy euro, tedy přes 140 miliard korun - skoro stejně jako do dálnic. Zatím dostalo dotace sedm špičkových výzkumných pracovišť v Čechách a na Moravě, dalších 47 vesměs při univerzitách ale o peníze teprve žádá.

Během recese proudily na Západě do inovací velké podíly z národních stimulačních balíčků. Podporuje je i americký prezident Barack Obama, který pro ně vloni na podzim vyčlenil 100 miliard dolarů. (Pro srovnání: v tzv. sedmém rámcovém programu EU nazvaném "Výzkum a vývoj" je pro celou EU vyčleněno na roky 2007 až 2013 celkem 50 miliard euro, z toho 15 % pro malé podniky).

"Spojené státy stály v čele světových ekonomik 20. století, protože jsme byli světovým lídrem v inovacích. Dnes je konkurence ostřejší a výzvy těžší. Proto je inovace důležitější než kdy dříve," obhajoval balíček vloni v srpnu.

 

Právě se děje

Další zprávy