Etika šla stranou. Práce pro obchody IKEA měla přednost

Tomáš Fránek
17. 6. 2012 18:20
Ústavní soud rozhodoval spor dvou firem o dodávky do nábytkářského řetězce
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - To, co je možné v byznysu považovat za neetické a neférové jednání, ještě nemusí nutně znamenat porušení zákona.

Ve sporu o dodávky do českých obchodů největšího světového prodejce nábytku, společnosti IKEA, to s definitivní platností konstatoval Ústavní soud.

Ten posuzoval spor dvou českých firem, které spolu nejprve spolupracovaly, ale pak se v boji o zakázku pro IKEA rozhádaly tak, že skončily u soudu.

Lukrativní dodávky

V několik let táhnoucím sporu se společností GRS a A-Techwood Design přely o zakázku na montáž nábytku a dopravu pro dva pražské obchodní domy IKEA ve Zličíně a na Černém Mostě.

Jde rozhodně o lukrativní obchod, protože IKEA je jednak solidní a dobře platící partner a jednak Češi a Moravané utrácejí za její nábytek dohromady miliardy korun.

Montáž a dopravu nejprve zajišťovala společnost A-Techwood Design, zatímco firma GRS se na zakázce podílela jako subdodavatel. Když se však IKEA rozhodla vypsat nový tendr, rozhodla se GRS ucházet o zakázku nejen jako dodavatel A-Techwood Design, ale také samostatně.

A když pak IKEA nakonec vybrala samostatnou nabídku GRS, dala A-Techwood Design svého někdejšího subdodavatele k soudu.

Jako argument na stůl položila smlouvu, v níž si se společností GRS slíbily, že se nebudou navzájem ohrožovat. Jednání GRS označila za nekalou soutěž a žádala půlmilionové odškodné za zmařený obchod.

Firma A-Techwood Design však neuspěla ani u Nejvyššího soudu, proto se ještě obrátila na Ústavní soud. Podle zástupců společnosti nedostali ochranu své podnikatelské činnosti a byli poškozeni jednáním, které se příčí elementárním pravidlům férovosti a dobrým mravům soutěže.

Na odškodnění to není

Ústavní soudci ale potvrdili verdikt Nejvyššího soudu. Ten rozhodl, že společnost GRS sice nejednala příliš férově, ale nedopustila takového porušení povinností, aby za to měla platit odškodnění.

"Proti závěrům, které učinily obecné soudy (včetně soudu odvolacího), není přesvědčivých námitek," rozhodl Ústavní soud.Podle ústavních soudců šlo o správný verdikt.

Připomeňte si, jak IKEA slavila 20. narozeniny v Česku

Spory o nekalou soutěž, tedy o poškozování svých konkurentů, nejsou v Česku příliš obvyklé.

Asi nejznámější takový spor vedou už několik let dva velké hobbymarkety Hornbach a OBI. Začal tím, když Hornbach v roce 2007 udělal u svého nově otevřeného obchodního domu v Olomouci mohutnou reklamní kampaň a OBI tam poslalo svůj propagační tým, jehož dodávka navíc zablokovala konkurenčnímu hobbymarketu vchod.

 

Právě se děje

Další zprávy