Estonské rybičky v oleji mohou způsobit pseudoalergii

Tereza Holanová Tereza Holanová
20. 9. 2011 17:04
Některé obchody mohou závadné sardinky ještě prodávat
Foto: Jiří Mevald

Brno - České prodejny stahují z oběhu nekvalitní estonské sardinky. Nařídila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), která o rozhodnutí informuje na svých stránkách.

U rybiček v konzervě nazvaných „SAIRA sardinela ve vlastní šťávě s přídavkem oleje" objevili inspektoři několikanásobně více histaminu, než je povoleno. Ke zjištění došlo během laboratorního rozboru výrobků, které prodávalo obchodní družstvo Konzum v Ústí nad Orlicí.

Vzhledem k datu minimální trvanlivosti podle SZPI nelze vyloučit, že zákazníci tento výrobek už mají doma. Inspekce také varuje, že některé obchody mohou závadné rybičky stále ještě prodávat, ačkoliv kontroloři okamžitě nařídili stáhnout výrobek z oběhu.

Šetřením liberecké společnosti Baltaxia, která sardinky distribuuje, se bude zabývat Státní veterinární správa. Stejně tak inspekce okamžitě předala informace o výrobku do Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva. Ten na závadné zboží upozorňuje další členské státy Evropské unie.

Pokud jedinec zkonzumuje velké množství histaminu, může podle SZPI dojít k takzvané pseudoalergické reakci, jejíž příznaky jsou často stejné jako u skutečné alergie. K otravě histaminem dochází při snědení nevyhovujících ryb, některých sýrů nebo orientálních potravin, zdrojem intoxikace ale může být i víno.

Podle právních předpisů by nejvyšší přípustný obsah histaminu měl činit 100 miligramů na kilogram. U nevyhovujících vzorků však obsah látky činil až 1522 mg/kg.

 

Právě se děje

Další zprávy