Erste si vysloužila negativní výhled ratingu od S&P

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
12. 10. 2011 10:00
Hlavní úvěrový rating zůstal zatím beze změny, kleslo ale hodnocení úvěrového profilu
Šéf Erste Group Andreas Treichl ukazuje nový symbol skupiny
Šéf Erste Group Andreas Treichl ukazuje nový symbol skupiny | Foto: Erste

New York - Pondělní oznámení o předpokládané ztrátě na konci letošního roku stálo rakouskou banku Erste Group, která v Česku vlastní Českou spořitelnu, ztrátu pozitivního výhledu vývoje ratingu.

Mezinárodní ratingová agentura S&P jej z pozitivního změnila na negativní. Přestože hlavní úvěrový rating zatím zůstal nezměněn znamená to, že se hodnocení banky může v dohledné době změnit.

Management banky v pondělí překvapivě informoval o tom, že kvůli očekávané ztrátě až 800 milionů eur Erste nevyplatí dividendy. Ztráty utrpí banka zejména v Maďarsku, kde poskytla peníze na hypotéky v cizích měnách. Maďarská vláda sice dlužníkům umožní refinancovat dluh za výhodnější úrok, ale rozdíl zaplatí právě banka.

Riziko tkví v Maďarsku

"Z úvěrového hlediska je mnohem důležitější to, že banka čelí rostoucímu úvěrovému riziku. Toto riziko pramení z jejího portfolia v Maďarsku," píše se ve sdělení agentury. Hodnocení úvěrového profilu SACP agentura snížila na stupeň BBB plus z dosavadního A minus.

Erste zároveň přecení státní dluhopisy slabších zemí eurozóny, které teď mají v jejím účetnictví nereálnou hodnotu. Vedle toho bude odepisovat také nehmotný majetek v Rumunsku. Akcie Erste Bank kvůli tomu v pondělí prudce oslabily a v poklesu pokračovaly i v úterý.

 

 

Právě se děje

Další zprávy