Energie v dalším roce? Bude se šetřit!

Adam Junek
24. 5. 2006 0:00
Praha - Šetrnost, to je jediný bod, na němž se s ohledem na energetickou politiku shodne jakákoliv povolební koalice složená z pěti nejsilnějších stran. Uvnitř: CO BUDE S ČEZ?
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Je třeba šetřit," shodují se v odpovědích pro deník Aktuálně.cz zástupci ČSSD, ODS, KDU-ČSL, Strany zelených i KSČM. Upozorňují na to, že Česká republika má mezi zeměmi Evropské unie i OECD jeden z nejnáročnějších hrubých domácích produktů. A to chějí po volbách změnit.

Biomasa hitem všech, jen ne ODS

V otázkách jako využití obnovitelných zdrojů, jaderné energie či prolomení územních těžebních limitů hnědého uhlí a privatizace státního podílu ve firmě ČEZ se pravděpodobné budoucí parlamentní strany rozcházejí.

Získávání energie z biomasy je prioritou pro všechny strany vyjma ODS. "V Česku má biomasa z obnovitelných zdrojů největší potenciál a zároveň napomáhá rozvoji venkova a řeší problémy zemědělců," sdělil Aktuálně.cz Petr Petržílek, který je kandidátem ČSSD na ministra životního prostředí.

Martin Říman, zodpovědný za energetickou politiku v ODS, to vidí ale jinak. "Využití dosud známých obnovitelných zdrojů je v České republice problematické. Vítr fouká málo a nerovnoměrně, slunce svítí jen občas, možnosti vodní energie jsou vyčerpány a jsme malou zemí bez možnosti využít miliony hektarů ladem ležící půdy," míní.

Infobox

CO S ČEZEM PO VOLBÁCH

PROTI PRODEJI


  • Jsme proti privatizaci. Stát si musí zachovat majoritu kvůli uplatňování veřejného zájmu v energetice a také by to měl být významný zdroj pro financování penzijní reformy.
    Petr Petržílek (ČSSD)
  • Jsme proti deregulaci trhu a privatizaci státního podílu v ČEZ. Jsme také proti nehospodárnosti ve firmě, například miliarda korun vyplacená manažerům na odměnách je nepřiměřená.
    Monika Hoření (KSČM)

ROZDĚLENÍ FIRMY

  • ČEZ je vlastníkem jak výrobních zdrojů, tak distribučních soustav, což snižuje konkurenční nabídky menších výrobců. Proto po volbách budeme podporovat oddělení výroby a distribuce.
    Vladimír Vlk (Strana zelených)

PRO PRODEJ

  • Prodej ČEZ bude realizován tak, že se bude postupně do konce roku 2010 každý rok prodávat čtvrtina z jeho tržní kapitalizace.
    Volební program KDU-ČSL
  • Postupná privatitace ČEZ prostřednictvím kapitálového trhu je v souladu s rozumnou a zodpovědnou energetickou politikou.
    Martin Říman (ODS)

Jádro ano, ale opatrně

Pro něj je naopak prioritou další rozvoj jaderné energetiky. "Z dlouhodobého hlediska je jádro nejperspektivnější. Česko je jednou z mála zemí, které tuto technologii zvládají. Bylo by hazardem o tuto komparativní výhodu přijít," uvedl pro Aktuálně.cz Říman.

"Budeme podporovat výstavbu nových jaderných bloků," přiznávají ústy své tiskové mluvčí Moniky Hoření komunisté s tím, že je třeba přihlédnout k bezpečnostním požadavkům.

Nové bloky nevylučují ani socialisté, ale jedním dechem dodávají, že pro ně je prioritní zvýšení efektivity tepelných elektráren. Totéž tvrdí KDU-ČSL.

Nejzdrženlivější přístup k energii z jádra mají tradičně zelení. "U nás se rozšířil mýtus, že jaderná energetika je ekologickým řešením výroby elektrické energie a má nulové emise oxidu uhličitého. Samotný provoz elektrárny není spojen s emisemi, ale jsou jimi zatíženy jiné části jaderného palivového cyklu," upozornil Vladimír Vlk, vedoucí energetické sekce zelených.

Bourání vesnic asi nebude

Kamenem úrazu povolebních koalic by se mohla stát otázka prolomení těžebních limitů hnědého uhlí. Územní limity jsou neporušitelné pro KDU-ČSL a zelené.

"Další bourání vesnic kvůli těžbě uhlí je nepřípustné, lidé musí mít před sebou perspektivu, že jejich domovům nic nehrozí, že mohou rozvíjet své podnikání a život s rodinou tam, kde jsou doma," formuloval pro Aktuálně.cz názor křesťanských demokratů jejich mluvčí Ondřej Jakob.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Proti se jednoznačně stavějí také komunisté s dovětkem, že je bourání nepřípustné bez komplexní politiky vlády.

Sociální demokraté chtějí vše nechat na lidech. "Budeme plně respektovat rozhodnutí obyvatel Ústeckého kraje. Je na nich, zda chtějí, aby se kraj nadále orientoval na těžbu, nebo změnil image," uvedl Petržílek s tím, že doufá v zachování stávajících limitů.

Zároveň přislíbil, že v případě zachování limitů se stane Ústecko rozvojovou prioritou a dostane podporu pro rekvalifikaci pracovních sil či pro zlepšení podmínek pro rozvoj sídelních a rekreačních oblastí.

ODS naopak nemá s vysidlováním obcí problém. "Vše záleží na dohodě mezi lidmi a těžební společností. Často podobný problém řeší Německo. Běžně v demokracii to funguje tak, že firma postaví na jiném místě, které si lidé vybrali, identickou vesnici, jenomže z lepších materiálů a vše je nové, a tedy hodnotnější. Pokud se nedohodnou, netěží se," popsal Říman přístup ODS.

ČEZ prodat, a nebo raději ne

Neshoda mezi některými případnými koaličními partnery by nastala také v otázce privatizace největší energetické společnosti, firmy ČEZ.

Foto: Aktuálně.cz

Pro ODS i pro KDU-ČSL je to jasné - prodat. Obě strany chtějí postupovat postupně v celém čtyřletém vládním období. ODS vidí jako nejlepší prodej přes akciový trh.

Naopak KSČM a ČSSD považují za základ, aby si stát podržel majoritu a tím mohl sledovat veřejný zájem v energetice. "Firma ČEZ vlastněná státem bude při rekonstrukcích  svých energetických zařízení preferovat domácí podniky, to od zahraničního vlastníka nelze očekávat," uvedl jedno z pozitiv Petržílek.

Prioritou zelených je zase oddělení výrobních zdrojů firmy od distribučních soustav, které také ovládá.

 

Právě se děje

Další zprávy