Energetické štítky pro budovy schválili poslanci

ČTK ČTK
20. 6. 2012 13:05
Takzvané průkazy energetické náročnosti mají sloužit jako informace pro kupující

Praha - Budovy v tuzemsku budou nejspíš muset být v budoucnu označovány energetickými štítky, podobně jako je tomu nyní u elektrospotřebičů. Předpokládá to vládní novela zákona o hospodaření energií, kterou schválili poslanci.

Takzvané průkazy energetické náročnosti mají sloužit jako informace pro kupující či nájemce, kteří podle nich zjistí provozní náklady na energie. Norma, jež míří do Senátu, má vést k nižší spotřebě energií a snížení výdajů za energie.

Na vlastníky rodinných a rekreačních domů by se podle schváleného pozměňovacího návrhu hospodářského výboru neměla vztahovat povinnost nechat při jejich výstavbě a rekonstrukci vypracovat studii, zda je možné zajistit alternativní zásobování energií. Nemuseli by ani nechávat zpracovat posudek, který by doporučil postup ke snížení energetické náročnosti budovy při její rekonstrukci.

Místo štítku vyúčtování

Ze zákona poslanci také vypustili možnost, aby například při pronájmu bytu si nechal průkaz vypracovat přímo vlastník tohoto bytu, a ne například společenství vlastníků. Místo toho by platilo, že průkaz pro celou budovu je i průkazem pro její součást.

Pozměňovací návrh řeší i případ, že vlastník bytu nedostane energetický průkaz. Potom by ho mohl nahradit vyúčtováním dodávek elektřiny, plynu a tepla za poslední tři roky. Dokumenty by při prodeji nebo pronájmu bytu nahradily energetický štítek.

Sněmovna vložila do novely návrh Františka Sivery (ODS), podle kterého bude muset výrobce elektřiny z hnědého uhlí v zařízení s výkonem vyšším než pět megawatthodin zajišťovat pravidelnou kontrolu účinnosti. Výrobce, který zároveň s elektřinou nedodává teplo, bude muset v případě nižší než požadované účinnosti hradit poplatky operátorovi trhu. Podrobnosti má stanovit prováděcí předpis.

 

Právě se děje

Další zprávy