Energetické štítky nebudou vždy povinné, souhlasí vláda

ČTK ČTK
22. 5. 2013 12:52
Novelu, která omezí administrativu při prodeji a pronájmu bytu, teď projedná sněmovna
Průkaz energetické náročnosti budov
Průkaz energetické náročnosti budov | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vláda odsouhlasila poslaneckou novelu, která má ulevit od administrativy spojené s energetickými štítky. Ta pochází z dílny zákonodárců ODS. Podklady pro jednání kabinetu přitom doporučovaly negativní stanovisko.

Podle novely předložené poslanci Františkem Dědičem a Janem Bauerem by při prodeji budovy nebo pronájmu bytu nemělo být nutné předkládat průkaz energetické náročnosti. Stačilo by vyúčtování dodávek tepla, plynu a elektřiny za poslední tři roky.

Jak vyplývá z předběžného stanoviska pro středeční jednání kabinetu, evropská směrnice takové zjednodušení neumožňuje. Přesto vláda dala k normě, o níž rozhodne Poslanecká sněmovna, kladné stanovisko.

Podle poslanců by návrh, se kterým souhlasí i opoziční ČSSD, mohli zákonodárci schválit zrychleně už v prvním čtení.

Úspory nebyly jasné

V důvodové zprávě k návrhu jeho autoři uvádějí, že cílem je odstranit skokový růst nároků na počet energetických specialistů i počet vydaných průkazů.

Změna má také odstranit možné časové a finanční bariéry při prodejích a pronájmech, například snížit náklady u chudších lidí, kterým přináší dodatečné náklady bez jasných úspor.

Návrh se týká i kulturních památek. Počítá s tím, že by vlastník nemusel dokládat, že budova je kulturní památkou. Rozšiřuje se také výjimka ohledně požadavků na energetickou náročnost pro kulturní památky a budovy v památkových zónách.

 

Právě se děje

Další zprávy