Elektronika v Česku nikdy nebyla levnější, říká manažer

ČTK ČTK
7. 9. 2012 11:02
Trh šel s maržemi výrazně dolů, tlak na cenu je enormní. Říká šéf Electro World
Ján Gažovský, generální ředitel společnosti Electro World pro ČR a Slovensko
Ján Gažovský, generální ředitel společnosti Electro World pro ČR a Slovensko | Foto: Electro World

Praha - Ceny spotřební elektroniky jsou v Česku nejnižší v historii. Celý trh šel s maržemi výrazně dolů, protože tlak na cenu je enormní. V rozhovoru pro ČTK to řekl nový generální ředitel sítě obchodů Electro World Ján Gažovský.

Electro World ale zaznamenal za poslední rok nárůst tržeb o půl miliardy korun, dodal Gažovský.

Trh s technickým spotřebním zbožím se ve druhém čtvrtletí propadl o deset procent v hodnotovém vyjádření, jak vyplývá z aktuální studie společnosti GfK.

Nejvíc, meziročně o čtvrtinu, klesly prodeje kancelářské a výpočetní techniky. Trh se spotřební elektronikou spadl o 19 procent, prodeje fotoaparátů klesly o sedm procent a mobilů o pět procent.

"Rostou pouze dvě kategorie zboží, a to jsou malé a velké domácí spotřebiče," uvedl Gažovský.

V minulosti podle něj existovaly silné impulsy k nákupům spotřební elektroniky, jako byla například digitalizace televizního vysílání. Ty ale teď pominuly. "My ve všech kategoriích spotřebního zboží rosteme dvouciferně a jdeme tak proti trhu," dodal.

Electro World franšízově

Electro World chystá v příštím roce další expanzi v Česku a plánuje otevřít několik nových prodejen, především ve městech nad 60 tisíc obyvatel. Nyní společnost provozuje v Česku 20 prodejen a tři na Slovensku. V Bratislavě otevře za dva měsíce čtvrtou. Řetězec také vyhodnocuje fungování své franšízové prodejny ve Žďáru nad Sázavou, která byla otevřena v listopadu 2010.

"Zatím se ukazuje, že je to velmi dobrý formát, který funguje. Je to jeden z velmi zajímavých směrů, kterým bychom se mohli ubírat," řekl. Pokud se tento model osvědčí, mohl by řetězec otevřít i desítky podobných prodejen.

Tržby Electro Worldu v roce 2010 dosáhly 3,5 miliardy korun. Loni se zvýšily o půl miliardy.

 

Právě se děje

Další zprávy