Elektrárnu Chvaletice chtějí koupit EPH a Litvínovská uhelná

ČTK ČTK
13. 3. 2013 17:58
ČEZ potvrdil, že obdržel dvě aktualizované nabídky na koupi elektrárny
ilustrační foto.
ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha  - Uhelnou elektrárnu Chvaletice chtějí od ČEZ odkoupit Energetický a průmyslový holding (EPH) a společnost Litvínovská uhelná, která patří do těžební skupiny Czech Coal. Informaci serveru Týden.cz potvrdila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. ČEZ uvažuje o prodeji Chvaletic v rámci dohody o narovnání s Evropskou komisí.

"Můžeme potvrdit, že jsme obdrželi dvě aktualizované nabídky," řekla Půlpánová.

ČEZ vyzval zájemce o podání nabídky na Chvaletice loni v létě. Zájem o elektrárnu tenkrát rovněž projevily EPH a Czech Coal, uhelná společnost ale podala původně nabídku přímo.

ČEZ nabízí elektrárnu k prodeji v rámci dohody o narovnání s Evropskou komisí. Dohoda by měla ukončit šetření, které EK vede vůči ČEZ od roku 2009. Komise prověřovala, zda ČEZ nezneužívá své postavení na trhu výroby elektřiny.

Energetická společnost původně navrhovala, že prodá některou z elektráren Počerady, Chvaletice, Dětmarovice nebo Tisová spolu s Mělníkem 3. Z upravené dohody, kterou ČEZ schválil na konci února, vypadla černouhelná elektrárna Dětmarovice. ČEZ v té době také oznámil, že se kloní k prodeji Chvaletic.

 

Právě se děje

Další zprávy