Elektrárna Chvaletice míří do Křetínského rukou

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
30. 1. 2013 12:03
Společnost ČEZ se blíží finálnímu rozhodnutí o prodeji jedné ze svých elektráren
Logo elektrárenské společnosti ČEZ.
Logo elektrárenské společnosti ČEZ. | Foto: Reuters

Praha - Energetická firma ČEZ už má jasno, které ze svých elektráren se zbaví. Nebudou to ani Počerady, ani Dětmarovice, o nichž se nejvíce spekulovalo. Prakticky domluvený je prodej Chvaletic. A kupcem bude Energetický a průmyslový holding (EPH), společná firma skupin PPF, J&T a manažera Daniela Křetínského.

Křetínský může Chvaletice dostat i s kontraktem na uhlí ze Severočeských dolů, nejpravděpodobněji tříletým. Celkem by tak s elektrárnou získal šest milionů tun uhlí. "Na výši uhelného kontraktu závisí konečná cena elektrárny. Ale ve hře je ještě několik různých variant," tvrdí zdroj obeznámený s jednáním. Uhlí je pro EPH podle znalců českého energetického trhu nakonec cennější než samotná elektrárna.

Cena, kterou má EPH za Chvaletice zaplatit, není známa. Pohybuje se však nad dvěma miliardami korun.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž odmítl rozhodnutí o prodeji Chvaletic potvrdit: "Je známo, že EPH zůstal ve druhém kole nabídkového řízení na Chvaletice jako jediný zájemce. Ale jinak probíhající proces nebudeme komentovat," řekl.

"Já mohu potvrdit jen to, že jednání o Chvaleticích s ČEZem probíhají. A rozhodně nečekám, že definitivní rozhodnutí padne během několika příštích dnů," uvedl pro Aktuálně.cz Křetínský. Zdroje blízké šéfům obou energetických skupin se ale shodují, že transakce je v podstatě dojednána, čeká se už jen na to, až jí dá zelenou Evropská komise.

Brusel se plánem ČEZ na prodej některé z elektráren zabývá v rámci antimonopolního řízení, jež s českou energetickou jedničkou vede. Řízení se nyní chýlí ke konci.

ČEZ jedná o smíru s hnědouhelnou firmou Czech Coal Pavla Tykače, jejíž stížnost do Bruselu před čtyřmi lety celý proces vyvolala. Obě strany už si v půli prosince dohodly parametry nového dlouhodobého kontraktu na dodávky uhlí z Tykačových dolů pro elektrárnu Počerady.

Konec uhelné války

Dohoda, jíž skončí "uhelná válka" mezi ČEZem a Tykačem, je podmíněna stažením Tykačových stížností z Bruselu. Majitel mosteckých dolů je k tomuto kroku připraven. Hlavní stěžovatel tak uzná, že ČEZ nezneužívá svého dominantního postavení na trhu, ČEZ to ještě stvrdí prodejem své chvaletické elektrárny. Dá se čekat, že toto smírné řešení najde v Bruselu podporu.

Pro Křetínského znamenají Chvaletice především bolestné. Chystaná dohoda Tykače s ČEZem má totiž na jeho EPH neblahé dopady. Kontrakt mezi oběma silnými hráči totiž určí cenu hnědého uhlí i pro zbytek trhu, stane se jakýmsi měřítkem pro ostatní obchody.

Daniel Křetínský.
Daniel Křetínský. | Foto: CPA Eduard Erben

Pro EPH je potíž v tom, že ČEZ byl ochoten akceptovat zvýšení cen uhlí, proti němuž Křetínský léta bojoval. A tak když před Vánocemi uzavřeli šéfové ČEZ a Czech Coal Daniel Beneš a Pavel Tykač smír a domluvili se na hlavních parametrech dlouhodobého kontraktu, stal se Křetínský hlavním poraženým vleklé české uhelné války.

Získá-li EPH Chvaletice - a nádavkem k nim uhlí -, dostane čas i manévrovací prostor pro to, aby zkonsolidoval výrobu elektřiny a tepla v celé své skupině. Bude se tak moci přizpůsobit novým podmínkám a minimalizovat dopady.

EPH dnes provozuje velké teplárny s výrobou elektřiny v Komořanech a v Plzni, v Opatovicích má velkou elektrárnu. Při vyšších cenách uhlí může těžko současný rozsah výroby elektřiny udržet s dosavadními zisky. Tím spíš, že hnědouhelné zdroje bude třeba modernizovat kvůli přísnějším požadavkům Evropské unie na emise. Navíc stát začíná regulovat energetiku tak, aby donutil výrobce šetřit stále vzácnější uhlí pro výrobu tepla, případně pro efektivnější "kogenerační" výrobu tepla a elektřiny současně.

Samostatná "kondenzační" výroba elektřiny se nebude při drahém uhlí vyplácet.

Křetínský už minulý týden v rozhovoru pro Hospodářské noviny přiznal, že bude muset utlumovat "kondenzační" výrobu elektřiny v Komořanech i Plzni, částečně i v Opatovicích. "Pro nás by dávalo smysl vytvořit jedno robustní centrum, do kterého bychom investovali a které bychom v rámci životnosti udržovali. Souběžně s tím bychom utlumovali výrobu v dalších našich kondenzačních elektrárnách. Chvaletice se na takové centrum hodí," prohlásil šéf EPH.

EPH před časem podal firmě ČEZ nabídku také na další elektrárnu, černouhelné Dětmarovice. Pokud však získá Chvaletice, zájem Křetínského o černouhelný zdroj poleví. "Víme, že jsme nepodali na Dětmarovice nejvyšší nabídku, ale nestojíme o ně za každou cenu. Nebudeme se pouštět do žádného souboje o tento zdroj," řekl Křetínský. Evropská komise zřejmě nebude prodej Dětmarovic vyžadovat. Pokud by je ČEZ i přesto hodlal prodat, šanci má havířovská firma Gascontrol, která za ně nabídla kolem miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy