Ekonomika už začala klesat. Od jara o 0,1 procenta

Radek Pecák Radek Pecák
9. 12. 2011 9:32
Spotřeba vládního sektoru klesla o tři procenta, domácnosti také nekupují nic navíc
Z této budovy tentokrát nepřišla žádná povzbudivá data.
Z této budovy tentokrát nepřišla žádná povzbudivá data. | Foto: ČSÚ

Praha - V meziročním srovnání česká ekonomika ve třetím čtvrtletí sice vzrostla o 1,2 procenta, ale oproti výsledku z minulých tří měsíců se hrubý domácí produkt snížil o 0,1 procenta.

Výsledky jsou horší, než očekávali ekonomové. Předběžný odhad uváděl shodný výsledek jako ve druhém čtvrtletí, meziroční růst se předpokládal o 1,5 procenta.

Výsledky zveřejnil Český statistický úřad. Podle dat zůstává hlavním zdrojem růstu poptávky pouze zahraniční obchod s výrazným předstihem růstu vývozu před dovozem.

Někteří ekonomové, jako například Tomáš Volf ze skupiny Citifin, již hovoří o tom, že ekonomika zařadila zpětný chod. "I když poslední čísla z Německa o průmyslové výrobě a podnikových objednávkách  jsou slušná, zpomalení nás beze sporu čeká. Jde o to, jak moc bude hluboké a dlouhé," uvedl ve svém komentáři.

Domácnosti nekupují alkohol ani oblečení

Statistici ve své zprávě konstatují, že zpracovatelský průmysl vytvořil téměř o 11 % větší objem HDP než ve stejném čtvrtletí loňského roku, když těžil z přírůstků dosažených v předchozích čtvrtletích, úrovně letošního 2. čtvrtletí však již nedosáhl. Obchod zůstal pod úrovní jak loňského 3. čtvrtletí, tak i letošního 2. čtvrtletí.

Žádná ze základních složek poptávky s výjimkou zahraničního obchodu nedosáhla v reálném vyjádření úrovně loňského třetího ani letošního druhého čtvrtletí.

Spotřeba nadále klesá. Na meziročním snížení výdajů na konečnou spotřebu v úhrnu o 1,2 % se podílely jak domácnosti (- 0,4 %), tak hlavně instituce sektoru vlády (- 3,0 %). Domácnosti omezily objemy spotřeby potravin, alkoholických i nealkoholických nápojů, tabákových výrobků, méně vydaly také za oděvy, obuv, nábytek, bytové vybavení a dopravní prostředky. 

V běžných cenách HDP ve 3. čtvrtletí meziročně vzrostl o 1,1 % na 957,8 mld. Kč.

 

Právě se děje

Další zprávy