Ekonomika rostla o 2,8 procenta, hlavně díky obchodu

Veronika Skálová Veronika Skálová
9. 6. 2011 9:36
Hrubý domácí produkt rostl rychleji, než statistici původně odhadovali
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Výkon české ekonomiky byl v letošním prvním čtvrtletí lepší, než naznačoval jeho první odhad.

Český statistický úřad předběžný odhad upřesnil a uvedl, že hrubý domácí produkt v prvních třech měsících letošního roku rostl o 2,8 procenta ve srovnání s loňským prvním kvartálem, za čtvrtletí pak rostl o 0,9 procenta.

"Oproti předběžnému odhadu (2,5 % meziročně a 0,9 % mezičtvrtletně) se jedná o revizi směrem nahoru. Česká ekonomika tak lehce zrychlila oproti 4. čtvrtletí minulého roku, kdy rostla o 2,6 % meziročně a 0,3 % mezičtvrtletně. Růst táhl hlavně export a investice. Spotřeba vlády a domácností naopak růst zpomalovala," komentoval údaje analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

Hlavní podíl na růstu hrubé přidané hodnoty měl podle statistiků zpracovatelský průmysl, na jehož konto připadají téměř čtyři pětiny z přírůstku 3,5 procenta.

"Podniky se budou i letos snažit držet náklady hodně na uzdě. Navíc vzhledem k tomu, že většina firem plánuje letos financovat svou expanzi z vlastních zdrojů, nelze očekávat ani výrazné investiční výdaje. Dobrou zprávou je, že oproti loňským výsledkům by mělo letos více firem nabírat nové zaměstnance než propouštět," uvedl k vývoji ekonomiky Jiří Moser, řídící partner PricewaterhouseCoopers v ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy