Ekonomičtí mistři jsou Turci a Poláci, Česko spíš brzdí

Tomáš Fránek
11. 10. 2011 11:40
Česko je v krizi bezpečná země, ale je příliš závislá na Německu
Foto: Reuters

Brno - Ekonomická krize boří roky zavedené jistoty a také pověry o hospodářství jednotlivých zemí Evropy.

Bez jakýchkoliv pochyb tak už neplatí posměšné sousloví tureckého hospodářství charakterizující nepořádek a chaos. Ani Polsko už není zemí "šmelinářů a překupníků".

Turecko a Polsko jsou totiž podle expertů zapojených do projektu investiční společnosti Pioneer Investments zaměřeného na ekonomický rozvoj střední a východní Evropy bezpečnými zeměmi pro investory i v době krize.

Lídři regionu

A jsou na tom lépe než Česko nebo Slovensko, které jsou příliš jednostranně závislé na tom, co se děje v německé ekonomice.

"Polsko a Turecko jsou země, které mají dostatečně velký domácí trh a nejsou tolik závislé na zahraničním obchodu," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Austria Stefan Bruckbauer.

Česko má dobrá makroekonomická data. Závislost země na zahraničním obchodu, a tedy na tom, co se děje především v eurozóně, je ale příliš velká. Podobná situace je i u Slovenska.

Ekonomická data letošní pozici Turecka a Polska potvrzují.

Turecká ekonomika roste takovým tempem, že jí to může celá Evropa jenom závidět. Odhady se pohybují až na hranici 5,9 procenta. A Turci mohou navíc ekonomicky těžit z revolucí, které smetly diktátorské režimy v Egyptě nebo Libyi. "Turecko se může stát lídrem celého regionu, může sloužit jako vzor pro ekonomický model těchto zemí," uvedl Gülsevin Yilmaz, generální ředitel společnosti Yapi Asset Management Kredit.

Polsko bylo už v roce 2009 jedinou zemí Evropské unie, které se vyhnula hospodářská recese. Letos tamní ekonomika poroste asi o čtyři procenta.

Cesta k prosperitě

Zemi tak výrazně pomáhá domácí poptávka, ta zatím roste i přes ochlazování ekonomického růstu v celé Evropě. Podle agentury Reuters to svědčí o tom, že největší ekonomika postkomunistické střední Evropy je zatím odolná vůči hrozícímu hospodářskému zpomalení.

Rakouští experti potvrdili, že celý region střední a východní Evropy se musí smířit s tím, že evropská dluhová krize zasáhne tvrdě i bankovní sektor v těchto zemích. Může se totiž stát, že mateřské banky ze západní Evropy mohou stahovat peníze zpět, a to pak tvrdě dopadne na celou ekonomiku.

Ekonomický růst by ale měl v Česku i dalších zemích střední a východní Evropy zůstat vyšší než u západních zemí.

Podle Vídeňského institutu pro mezinárodní ekonomická studia poroste celý region rychleji než EU 15, stejně tak bude pokračovat předkrizový trend dohánění "staré" Evropy.

"Cesta k prosperitě však bude pomalejší než před rokem 2007 a menší než 5 procent," uvedl vědecký pracovník českého původu Peter Havlik, který se na analýze podílel.

Růst ve střední a východní Evropě potvrzují i další průzkumy. "Vidíme ve střední a východní Evropě do roku 2015 růst, který je vyšší než v západní Evropě," řekl Matthias Sturm z poradenské firmy Roland Berger.

 

Právě se děje

Další zprávy