Ekonomický vývoj: Češi jsou největší pesimisté

Radek Pecák Radek Pecák
2. 9. 2010 15:31
Třetina populace v ČR očekává, že se jí brzy zhorší materiální životní podmínky
Češi předpokládají, že si v budoucnosti budou moci dovolit menší utrácení
Češi předpokládají, že si v budoucnosti budou moci dovolit menší utrácení | Foto: Veronika Skálová

Praha - Ve střední Evropě neexistuje ohledně očekávání budoucí ekonomické situace a vlastních materiálních životních podmínek pesimističtější národ než jsou Češi. A to přesto, že se tuzemská ekonomika, na rozdíl například od maďarské, již zvolna vymaňuje z krize.

Výzkum veřejného mínění prováděný Centrem pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu Akademie věd prokázal, že v některých ohledech jsou očekávání Čechů ještě horší než v době, kdy krize vrcholila.

Například v otázce Hodnocení současné ekonomické situace země odpovědělo 18 procent Čechů, že situace je špatná. Naopak v Polsku bylo lidí, kteří takto situaci hodnotili, jen tři procenta, na Slovensku pak 12 a v Polsku 15.

Je špatně a bude hůře

Velká část Čechů navíc podle výzkumu nevěří, že by se ekonomická situace mohla v brzké době nějak zlepšit. Celkem 39 procent je přesvědčeno, že se situace buď trochu nebo dokonce velmi zhorší. Naopak v Polsku je takto pesistická jen přibližně šestina populace, na Slovensku čtvrtina a v Maďarsku pětina.

Podobně drtivý pesimismus ukázali Češi při odpovědích na otázku, jaký očekávají vývoj materiálních životních podmínek svých domácností. Podle 31 procent lidí, kteří odpovídali na otázku, se podmínky mírně nebo velmi zhorší. Je to o deset procent více než druzí nejpesimističtější Maďaři, naopak nejoptimističtější byli se 14 procenty Poláci.

Jedinou otázkou, při níž Češi neprojevili svůj černý pohled na svět v takové míře, bylo hodnocení současných materiálních životních podmínek domácnosti. Tady se jako špatné či velmi špatné jeví jen pětině Čechů, zatímco u Maďarů to bylo 42 procent a u Slováků 25 procent. Spokojeni jsou Poláci (jen patnáct procent hodnotí současné materiální životní podmínky špatně).

 

Právě se děje

Další zprávy