Ekonomice se nevěří. Lidé se bojí, že bude ještě hůře

Radek Pecák Radek Pecák
24. 7. 2012 9:25
Využití výrobních kapacit je podle výzkumu už jen na čtyřech pětinách možností
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: ČSÚ

Praha - Zlepšení ekonomiky je stále v nedohlednu. Alespoň tak soudí podnikatelé i spotřebitelé podle souhrnného indikátoru důvěry Českého statistického úřadu.

Takzvaný indikátor ekonomického sentimentu ve srovnání s červnem poklesl o 1,6 bodu. Také ve srovnání s hodnotou v červenci loňského roku je souhrnný indikátor důvěry nižší.

Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku zvýšila v obchodě a ve stavebnictví; ve vybraných službách a v průmyslu klesla.

Tomu, že může být brzy ještě hůře, nasvědčují některé dílčí ukazatele. I když se hodnocení současné celkové poptávky nezměnilo, hodnocení zahraniční poptávky se snížilo. Navíc se zvýšily zásoby hotových výrobků.

Zakázek je podle mínění respondentů méně než v minulém čtvrtletí a již nyní se snížilo využití výrobních kapacit ve zpracovatelském průmyslu. V červenci dosáhlo jen 81,4 %.

Chuť k nákupům chybí

Hlavní bariérou růstu produkce je opět nedostatečná poptávka. Tuto příčinu uvádí více než polovina všech respondentů. Respondenti očekávají pro příští tři měsíce pokles tempa výrobní činnosti a také tempa zaměstnanosti.

Ekonomický vývoj by měl být v následujících třech měsících podobný jako nyní, očekávání vývoje pro dalších šest měsíců se oproti červnu zhoršilo.

Mírně optimistické jsou nyní stavební podniky. Tam se hodnocení současné ekonomické situace zvýšilo. Hodnocení celkové poptávky se oproti červnu mírně zvýšilo také. Respondenti očekávají vlivem stavební sezóny růst ve stavební činnosti a zvýšení zaměstnanosti.. Celkově se důvěra ve stavebnictví v červenci zvýšila, ale je stále nižší než před rokem.

Lidé se bojí, že přijdou o peníze

V odvětví obchodu se hodnocení současné ekonomické situace oproti červnu mírně zvýšilo. Zásoby se ale nezměnily. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou oproti minulému měsíci vyšší, pro příštích šest měsíců se nezměnila.

Ve vybraných odvětvích služeb se v červenci hodnocení současné ekonomické situace oproti červnu téměř nezměnilo. Hodnocení poptávky se mírně snížilo, stejně tak její očekávání pro příští tři měsíce.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v červenci meziměsíčně zvýšil, ale v meziročním srovnání je stále nižší. V příštích dvanácti měsících podle dotazovaných lidí dojde ke zhoršení celkové ekonomické situace i ze zhoršení jejich vlastní finanční situace. Počet těch, kteří chtějí spořit, se snížil.

 

 

Právě se děje

Další zprávy