Ekonomice se daří ještě lépe. HDP rostl o 2,5 procenta

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 4. 6. 2014 10:12
Oproti posledním třem měsícům loňského roku česká ekonomika letos během prvního čtvrtletí zvýšila výkon o 0,4 procenta.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Česká ekonomika se v letošním prvním čtvrtletí vyvíjela lépe, než byl první odhad. Proti předchozímu čtvrtletí HDP vzrostl o 0,4 procenta, meziročně stoupl o 2,5 procenta, což bylo nejvíc za poslední tři roky.

Ve zpřesněném odhadu to dnes uvedl Český statistický úřad. V prvním odhadu v polovině května statistici uváděli mezičtvrtletní stagnaci ekonomiky a meziroční růst o dvě procenta.

"Česká ekonomika těžila především z velmi dobré kondice sousední německé ekonomiky (ta vzrostla rovněž o 2,5 %), ale i ze zlepšující se domácí poptávky, když vzrostly výdaje spotřebitelů, investice firem i vládní výdaje. To, že k růstu přispívají všechny složky poptávky, je další dobrou zprávou," říká Jiří Šimek, analytik společnosti Citfin.

Podle Michala Kozuba udělala česká ekonomika jasnou tečku za krizí. "Letošní rok by tak měl být z ekonomického hlediska úspěšný. Ekonomika nemá v sobě zásadní brzdu, která by ji měla srazit zpět do krize," komentuje situaci analytik společnosti Home Credit.

Český hrubý domácí produkt je podle ČSÚ už jen 0,3 procenta pod úrovní ze třetího čtvrtletí 2011, po kterém ekonomika sklouzla opakovaně do recese.

"V aktuálním čtvrtletí přitom těžila z rostoucí zahraniční i domácí poptávky a také z velice nízké srovnávací základny, neboť loňské první čtvrtletí bylo z hlediska ekonomického výkonu nejslabší za poslední čtyři roky," uvedl ČSÚ.

Rostlo i stavebnictví

Mezičtvrtletní výsledek ekonomiky se proti květnovému prvnímu odhadu zlepšil přes pokles ve výběru příjmů ze spotřební daně z tabákových výrobků způsobený předzásobením na konci loňského roku. Zlepšení o půl procentního bodu v meziročním srovnání proti květnovému odhadu ČSÚ přičítá zvýšení výnosů nepřímých daní a zpřesnění odhadu hrubé přidané hodnoty.

Ta se zvýšila meziročně o 2,2 procenta a proti předchozímu čtvrtletí o 0,6 procenta, hlavně díky zpracovatelskému průmyslu, zejména výrobě aut. Dařilo se také stavebnictví díky teplému počasí, zemědělství, obchodu a službám.

K celkovému růstu ekonomiky výrazně přispěl zahraniční obchod. Vývoz a dovoz zboží byly meziročně vyšší o víc než desetinu a proti předchozímu čtvrtletí o téměř pět procent. Přebytek zahraničního obchodu se zbožím a službami meziročně vzrostl o skoro 47 procent.

Výdaje na konečnou spotřebu vzrostly meziročně o 1,4 procenta, stejným tempem se zvýšily ve vládním sektoru. "Výdaje domácností se zvýšily o 1,5 procenta při nižším zájmu o předměty dlouhodobé spotřeby a potraviny a naopak rostoucích útratách za bydlení, služby, obuv a odívání," uvedl ČSÚ. Ve srovnání s posledním loňským čtvrtletím výdaje na konečnou spotřebu stouply o 1,3 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy