Ekonom online: Reforma? Zapomněla řešit dluhy

Redakce EKO
22. 8. 2007 9:50
O reformě hovořil šéfekonom ČSOB Tomáš Sedláček

On-line - Poslanecká sněmovna schválila většinou 101 hlasů koaliční reformu veřejných financí. Vláda slibuje, že pro všechny se tím sníží daně.

Jaký bude mít reforma dopad? Co pocítí Vaše peněženka? Jak dopadnou změny na cenu hypoték? Na to a mnohé další jste se hned půl hodiny po schválení reformního balíku mohli ptát on-line šéfekonoma ČSOB Tomáše Sedláčka.

"Pokud nemáte například hypotéku nebo děti, polepšíte si o zhruba1700 korun ročně, takže tak na nové boty," odpověděl expert na dotaz, co znamená reforma pro člověka s platem okolo 15 tisíc hrubého.

"Lidé s příjmem 12 až 13 000 na reformě vydělají asu 2-3 procenta svého současného příjmu. Lidé s platem kolem 9000 ušetří až 5 procent," vyjmenovává v on-line rozhovoru Sedláček. "Naopak středněpříjmová třída (tedy plat kolem 20 000 korun hrubého) na refomě vydělá velice málo, v řádu desetikorun měšíčně, které obratem odevzdá na vyšším DPH," pokračuje, "čím více nad 20 000 budete vydělávat, tím pro Vás bude reforma výhodnější. Pouze lidé s výdělkem nad 80 000 hrubého měsíčně na dani ušetří více než 5 procent svého příjmu."

Hned první odpovědí ale vznesl Sedláček svou největší výtku vládním úpravám ve veřejných financích: "Mě mrzí, že se moc neřeší zadlužování, přestože to byl evidentně původní záměr. Dominantním tématem se "kupecky" stalo, kdo na změnách co vydělá a vyšší myšlenka se vytratila. Dnes schválený kompromis je také silněji cítit politikou než ekonomickou racionalitou. Zejména úprava na rok 2009 je velice zvláštní a nelogická a je vidět že je výsledkem politické, nikoli ekonomické, logiky."

Došlo také na euro. "Jasné je, že změny v daních budou mít výrazný negativní fiskální dopad. To bude znamenat škrty ve výdajích. Kde se ale bude šetřit, vláda neuvedla. Co se týče eura, máte pravdu. Ta ambice tam není a zdá se, že ministr financí, který chce euro v roce 2012, je v tomto poli bohužel osamocen," odpověděl na otázku, zda se přechod na jednotnou evropskou měnu zpozdí.

ČTĚTE VÍCE:
Tomáš Sedláček o reformě na svém blogu na Aktuálně.cz

Odpovězeno: 21. 08. | 16:54Autor: Slečna Sličná

Otázka: Co vy osobně považujete za největší průšvih v reformě?

Tomáš Sedláček: Slečno Sličná, mě mrzí, že se moc neřeší zadlužování, přestože to byl evidentně původní záměr. Dominantním tématem se "kupecky" stalo, kdo na změnách co vydělá a vyšší myšlenka se vytratila. Dnes schválený kompromis je také silněji cítit politikou než ekonomickou racionalitou. Zejména úrava na rok 2009 je velice zvláštní a nelogická a je vidět že je výsledkem politické, nikoli ekonomické, logiky.

Odpovězeno: 21. 08. | 16:56Autor: JaromíraK

Otázka: Chci darovat byt vnučce v ceně 500 tisíc,kolik bude činit příští rok darovací daň?

Tomáš Sedláček: Tak to budete mít fajn, protže bude zrušena darovací daň pro I. a II. skupinu příbuzných (pro rodiče, děti, vnuky, sourozence, synovce, neteře). Takových otců více :)

Odpovězeno: 21. 08. | 17:04Autor: Lexus

Otázka: Pane ekonome, mužete mi prosím spočítat o kolik peněz ročně přijdu díky reformě, když již nebudu moci využívat společné zdanění manželů, výrazně se mi sníží možnost odpisu z hypotéky, zdraží mi potraviny, bydlení, energie, léky atd. Můj měsíční příjem činí cca 30tis. Děkuji

Tomáš Sedláček: Lexusi, vše zálěží na tom, kolik máte dětí, jak vysokou hypotéku atd. Detaily si můžete zadat sám na on-line kalkulačce, třeba na Aktualne.cz (ta Vám ovšem nezdělí, o kolik více zaplatíte na DPH, ve Vašem případě by to mělo být něco kolem 1400 Kč ročně). Obecně byste ale měl mírně (pár stovek až tisícovku ročně) vydělat. Výhoda daňového odečtu hypotéky se ve Vašem případě sníží na polovinu (nyní si daň snížíte o 32% z hypotéky a od roku 2008 jen 15%; v roce 2009 dokonce jen 12,5%).

Odpovězeno: 21. 08. | 17:09Autor: Martin Jurča

Otázka: Dobrý den,spousta lidí v této zemi vydělává kolem 12-13.000 kc hrubého.Na teto skrtreforme budou nejvice skodni,nejvice byti,ze?A počítám,že pokud nebudu vydělávat víc jak 20.000, tak si můžu dát provaz,co říkáte?Děkuji za odpověď

Tomáš Sedláček: Ne, tak to zdaleka není, spíše naopak. Lidé s příjmem 12-13,000 na reformě vydělají cca 2-3% svého současného příjmu. Lidé s platem kolem 9,000 ušetří až 5%. Naopak středněpříjmová třída (tedy plat kolem 20 000 Kč hrubého) na refomě vydělá velice málo, v řádu desetikorun měšíčně, které obratem odevzdá na vyšším DPH). Čím více nad 20 000 budete vydělávat, tím pro Vás bude reforma výhodnější. Pouze lidé s výdělkem nad 80 000 Kč hrubého měsíčně na dani ušetří více než 5% svého příjmu.

Odpovězeno: 21. 08. | 17:12Autor: mag

Otázka: Jaký bude dopad reformy pro živnostníky ?

Tomáš Sedláček: De facto se Vám upraví DPFO na rovnou sazbu stejně jako u zaměstnanců. Ruší se například registrační pokladny a minimální základ daně. Nesplní se ovšem slibované snížení pojistného o třetinu ani plánované jednoleté daňové prázdniny.

Odpovězeno: 21. 08. | 17:13Autor: mag

Otázka: Zruší se "povinná" daň ?

Tomáš Sedláček: Ano u živnostníků

Odpovězeno: 21. 08. | 17:15Autor: Petr

Otázka: Co znamená reforma pro lidi, kteří vydělávají cca 15 000 hrubého? Polepší si, či naopak?
Děkuji.

Tomáš Sedláček: Petře, pokud nemáte např. hypotéku nebo děti., polepšíte si o cca 1700 Kč ročně, takže tak na nové boty.

Odpovězeno: 21. 08. | 17:21Autor: Pan Euro

Otázka: Dobrý den. Jestli to chápu správně, tak reforma spíše zatíží státní rozpočet. Bude to mít nějaký vliv na přechod na euro? Zase se to zpozdí?

Tomáš Sedláček: Zdravím PanaEuro! Máte pravdu. O zatěžování veřejných financí se hovoří až asi tak na třetím místě, jestli vůbec (přitom toto měl být původně hlavní cíl reformy, což bylo chvályhodné). Vláda vlastně ani pořádně nezveřejnila, jak celá reforma dopadne fiskálně - tedy včetně škrtů atd. Víme jen jistě, že daňové změny budou mít silně fiskálně negativní dopad v řádech desítek miliard Kč. Ve výdajích bude nutno silně škrtat a zatím přesně nevíme kde. Podzim začně být horký, až se bude sestavovat rozpočet. :)

Co se týče eura, máte pravdu. Ta ambice tam není a zdá se, že ministr financí, který chce euro v roce 2012, je v tomto poli bohužel osamocen. zbytek vlády je spíše euroskeptická.

Odpovězeno: 21. 08. | 17:24Autor: rony

Otázka: Chci převést synovi rodinný dům. Bude se od ledna staále ještě platit daň, nebo je zrušena?

Tomáš Sedláček: Darovací daň nebudete v tomto případě platit.

Odpovězeno: 21. 08. | 17:26Autor: Simka

Otázka: Pořád se odhodlávám vzít si hypotéku. Mám s sebou pohnout? Tzn. zase to zdraží úrokové sazby u hypoték? Díky za odpověď a mějte se hezky.

Tomáš Sedláček: No jasně! Hypotéka je dobrá investice. Ale moc si už nepomůžete, příšti rok budou hypotéky dražší navíc méně daňově výhodné oproti dnešku. Taky si určitě založte stavební spoření, pokud jej ještě nemáte. Tam ty výhody tolik neklesají.

Odpovězeno: 21. 08. | 17:26Autor: Adgood

Otázka: AT ZIJI PRAVICOVÍ EKONOMOVÉ A S NIMI CELÁ ODS :)

Tomáš Sedláček: Ať žijí všichni lidé!

Odpovězeno: 21. 08. | 17:27Autor: Katka

Otázka: Bude dan na bydleni 5 nebo se zvysi na 9 procent, potrebuji se totiz vyridit hypoteku. Dekuji

Tomáš Sedláček: ano

Odpovězeno: 21. 08. | 17:30Autor: Ajka

Otázka: To jsem opravdu ráda, že reforma byla schválena, opravdu někdo věří, že poctivě pracující člověk ve věku 50 let, byť vysokoškolák neskončí o žebrácké holi? Bruntál - oblasti s 30 % nezaměstnaností, špatnou dopravní infrastrukturou. Myslíte, že ještě dožijem důchodu,že budeme mít na nájem? Na lékaře?

Tomáš Sedláček: Dožijete, nebojte, na nájem mít budete. Ta reforma zas tak zásadní není, aby něco principiálně změnila, u drtivé většiny obyvatel se jedná opravdu o nevelké částky (ať nahoru, či dolu). V Čechách se o žebrácké holi jen tak neskončí.

Odpovězeno: 21. 08. | 17:34Autor: babka29

Otázka: Jaký dopad bude mít reforma pro důchdce?

Tomáš Sedláček: Drahá babko29, plno dotazů od důchodců (jsem rád a mile překvapen, že tak hojně používají internet!)odpovím najednou. Důchodci pocítí pouze zvýšení snížené sazby DPH z 5% na 9%. Dojde k mírnému zdražení potravin (cca 2-3%), nic čeho byste si všimla, kdyby to udělal supermaket spontálně. Vláda hodlá tento výpadek kompenzovat. Vaše životní úroveň by se neměla znatelně snížit ani zvýšit.

Odpovězeno: 21. 08. | 17:38Autor: Sylvie

Otázka: A co přinese reforma daní rodinám s dětmi, polepší si anebo si pohorší?

Tomáš Sedláček: Sylvie, obecně platí, že reforma rodiny s dětmi zvýhodňuje více než bezdětné. Vše ovšem opět závisí na detailech typu: kolik dětí, zda hypotéka atd. Konkrétní dopad na Vás si můžete spočítat na některé z webových kalkulaček třeba http://aktualne.centrum.cz/finance/clanek.phtml?id=397083

Odpovězeno: 21. 08. | 17:39Autor: Jaja

Otázka: Jaký dopad bude mít reforma pro invalidní důchodce.

Tomáš Sedláček: Úplně stejný jako na neinvalidní důchodce.

Odpovězeno: 21. 08. | 17:49Autor: harry

Otázka: Opravdu je možné snížením příjmu ( daní ) začít lépe splácet dluhy? Mám jenom ekonomku, ale tomuhle nerozumím. To tady ty "lepší" lidi nežili a dluhy jsme nadělali jenom my?

Tomáš Sedláček: No, to je právě ta kvadratura kruhu, ve které se vláda točí. Ono to jde, ale přinejlepším v dlouhém období, až za několik let. V krátkém období víceméně platí, snížíte daně, snížíte výběr. Leda by se výjimečně podařilo zamezit daňovým únikům a korupci, což, pohříchu, tato reforma nějak extra nedělá. Vláda evidentně preferuje snižování daní před snižováním deficitu, ačkoli se ministr financí tomuto směru snažil zabránit. Koneckonců, otázka na závěr: co je podle Vás více pravicové: snižovat daně a nebo snižovat dluh? Obojí najednou je těžké (nikoli nemožné). Jsem toho názoru, že zodpovědná vláda by měla zejména snižovat dluh (zejména v naší situaci tak mimořádně příznivého hoposdářského růstu) a až potom daně. Snížit daně dokáže každý školák, snížit ale úměrně výdaje je práce pro mistra.

Odpovězeno: 21. 08. | 17:55Autor: Jan

Otázka: Mam prijem 45 000, manželka 20000 čisteho, 2 děti 16 a 23 let, oba studují, jak se nam změní příjem

Tomáš Sedláček: Konkrétní dopady na jednotlice je nejlépe si spočítat přesně sám třeba zde: http://aktualne.centrum.cz/finance/clanek.phtml?id=397083

Odpovězeno: 21. 08. | 17:56Autor: Pospíšil Jan

Otázka: Znamená to, že kromě odvodů ze superhrubé mzdy ve výši 15% již nebudeme odvádět žádné sociální a zdravotní pojištění ?

Tomáš Sedláček: :))))))) toť krásná myšlenka, ale bohužel! Naopak v sociální oblasti se toho moc nemění, budete i nadále spolu se zaměstnavatelem platit 47,5% hrubého příjmu na pojistném (později o pár procent poklesne). Všichni se baví o 15% dani a o 47,5% pojistném nepadne často ani slovo. Pardoxní, viďte?

Vážené čtenářky a čtenáři, děkuji za zajímavé otázky, omlouvám se těm, na které se nedostalo, loučím se s vámi a přeji vám vše Dobré, protože Dobro je nedaněné!

 

Právě se děje

Další zprávy