Ekoministři přijali záchranný balíček pro rozpočet

Petr Holub
21. 8. 2009 16:25
Janotovi kolegové také akceptovali návrh, že šéf státních financí odmítne další požadavky jednotlivých resortů za 80 miliard korun
Ministr financí Eduard Janota.
Ministr financí Eduard Janota. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ekonomičtí ministři schválili záchranný balíček pro rozpočet, který jim předložil ministr financí Eduard Janota.

Ten to dnes potvrdil v rozhovoru pro Aktuálně.cz, přičemž řekl, že jeho opatření vylepší bilanci rozpočtu o 70 miliard a budou platit jen v roce 2010.

"Porada ekonomických ministrů můj materiál neodmítla. Má se dopracovat a bude předmětem politických jednání pana premiéra. Pokud bude vůle tento návrh akceptovat, může ho sněmovna schválit jako balíček na jeden rok," vysvětlil ministr.

Janotovi kolegové také akceptovali návrh, že šéf státních financí odmítne další požadavky jednotlivých resortů za 80 miliard korun.

Pokud se schválí balíček a odmítnou nároky resortů, podaří se schodek udržet pod 160 miliardami. V opačném případě může být dvojnásobný.

Janotův plán musí posvětit vláda a po ní sněmovna.

Zvýšení důchodů je ve hře

A.cz: Platnost balíčku jen pro rok 2010 už je definitivní?

Všichni pochopili, že varianta s jedním rokem je možná a schůdná. Teď bude na ministerstvech práce a financí, aby dopracovala potřebné zákony. Porada nám dala prostor, abychom vybrali vhodné portfolio, jak se dá na podpoře v nezaměstnanosti, rodičovském příspěvku, stavebním spoření a dalších položkách ušetřit 24 miliard. Do toho se nepočítá zdravotnictví a valorizace důchodů.

Rozhodneme nejpozději do konce srpna, a bude-li vůle, půjde návrh do sněmovny, jak to podporuje například i bývalý ministr Kalousek. Bude-li to schváleno, tak by se dalo uvažovat o tom, že se nebude muset předkládat rozpočet se schodkem 230, ale 160 miliard.

A.cz: Stále platí, že se důchody nebudou v příštím roce zvyšovat?

Také penze jsou otázkou rozhodnutí vlády. Tentokrát není splněna zákonná podmínka pro zvýšení. Cenový pohyb od poslední valorizace dosáhne 0,9 procenta a podmínka pro zvýšení jsou dvě procenta. Nelze ani předpokládat, že by byla splněna podmínka pětiprocentního navýšení inflace do konce roku.

A.cz: Zvýšení důchodů je tedy ve hře? Koneckonců vládě nemůže při zvýšení důchodů nikdo zabránit.

Ano, rozhodne se na jednání vlády počátkem září.

A.cz: Ve zdravotnictví jde o zmrazení státního příspěvku pojišťovnám?

Platba se ponechá na stávající úrovni 677 korun za pojištěnce měsíčně.

Nechci jít na 300 miliard

A.cz: Stalo by se opravdu něco vážného, kdyby se rok nic nedělo a schodek zůstal na 230 miliardách?

Před čtyřmi lety jsme platili úroky z dluhové služby řádově 40 miliard, pro příští rok při deficitu 230 miliard budeme platit 80 miliard.

Rozpočet s deficitem 230 miliard je pro mě navíc složitá věc při vyjednávání. Už jsem krátil v ministerských kapitolách a politici a experti doporučují, abych krátil ještě víc. Ale to je vágní doporučení. Přitom se potýkám s opačnými problémy, protože ministři po mě chtějí 80 miliard dalších peněz nad rámec 230 miliard.

A.cz: Vyjdete jim vstříc?

V žádném případě. Kdybych to udělal, tak by byl schodek přes 300 miliard.

V tom je vidět nebezpečí, setrvačnost a sklon utrácet v rámci českých veřejných financí. V tom je vidět, že mandatorní výdaje jsou nastaveny tak vysoko, že naprosto deformují celou rozpočtovou bilanci.

Nechtěl jsem být ministrem financí, který by přišel, seděl a koukal na deficit 160, 230 a případně výš. Proto jsem upozornil experty, ostatní členy vlády a politiky, že se s tím prostě něco musí dělat.

Každý je ochoten něco reflektovat a respektovat, ale jsou i nějaké hranice. V případě enormních schodků, pasivity, tváření se, že se nic neděje, a přípravy dalších materiálů, které požadují další peníze, bych nemohl zůstat.

Hasím jenom rok 2010

A.cz: Váš balíček má platit v příštím roce. Proč se má jeho platnost omezit? Vaše úspory jsou příliš malé, aby řešily otázku rozpočtů 2011 a 2012?

Jak říká bývalý ministr financí Kalousek, v přestavbě rozpočtu musí být nějaká hlubší filosofie. S tím souhlasím. Hledal jsem rychlé řešení, kterým se má hasit požár v roce 2010. Poté by si měly sednout politické špičky a řešit rozpočtový problém nejen s čísly rozpočtu, ale v kontextu s penzijní reformou, s reformou zdravotnictví, školství a podobně. To je komplexní a intenzivní práce. Pokud nebude politická vůle tohle řešit, kdy bude jako za stávajícího stavu jeden čehý a druhý hot, tak problém nemá řešení.

Za těchto okolností nebude euro do roku 2015 ani náhodou.

A.cz: Metaforicky řečeno, veřejné finance jsou na pokraji propasti. Reformy zdravotnictví a penzí jsou v příštím volebním období nezbytné, aby veřejné finance do té propasti nespadly?

Budu hovořit řečí čísel. Řekl jsem, že stávající stav je neudržitelný po letošním roce. Očekáváme deficit 165 miliard, ale přitom jsme už do rozpočtu dali 32 miliard z rezervních fondů. Bez nich bychom byli zhruba na 200 miliardách. Mít za sebou dva roky deficity 200 resp. 230 miliard je pro mě nepřijatelná věc.

Jen v letošním roce budu muset přes parlament navyšovat výdaje rozpočtu o 10 miliard na úroky dluhové služby.

Julínkovy úspory se hodí

A.cz: To se o tolik najednou zvýšil dluh?

To není jenom tím, že se zvyšuje dluh. Hlavně se zvyšují i sazby. Když emituji dluhopisy, emituji je v několika tranžích. První tranže proběhly před několika lety za velmi výhodných a nízkých úrokových podmínek. Když teď otevírám emisi ve druhé, třetí, čtvrté tranži, tak ji nemohu prodat za 100, ale za 91. Z těchto operací mám ztráty, které tvoří 7,8 miliardy korun. Zbytek je z nárůstu toho dluhu. To jsou šílená čísla.

Nejde o to jestli propadáme, nebo nepropadáme hysterii. Ale tohle jsme nuceni dělat.

Když budeme mít schodek 230, tak budou dluhové náklady 80 miliard v příštím roce, a to by se zvedalo. Během dalších dvou let bychom byli určitě na stovce. To nejde.

S 230 miliardami jsme na sedmi procentech deficitu veřejných rozpočtů k HDP. Když se analyzují navržená opatření, tak se dostaneme těsně nad pět procent. Kdybych akceptoval požadavky resortů na osmdesát miliard, tak se dostaneme na devět a půl. To už není ani Maďarsko.

A.cz: Můžeme se takovému konci vyhnout v příštích letech, pokud se neudělá reforma zdravotnictví a penzí?

Reforma zdravotnictví...Víte, jak proběhly Julínkovy zákony. Reforma zůstala na počátku cesty a pozitivní vlivy, které přinesla, viz regulační poplatky, se možná budou rušit.

Teď se hodí finanční rezervy z doby Julínka. Ale ty se v letošním roce vyčerpají, a co bude dál?

U penzijní reformy nejde o to, že přinese úspory v roce 2011 nebo 2012. To je dlouhodobý úkol a přinese ovoce někdy za 15 nebo 20 let.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Aleše Michla: Když nejde šetřit, zkusme viagru
 

Právě se děje

Další zprávy