easyJet zaútočí na Prahu. Zvažuje zde i základnu

red eko, čtk
19. 8. 2007 14:02
V roce 2008 chce v Praze přes milion cestujících
Foto: easyJet

Praha - Evropská nízkonákladová letecká společnost easyJet by v roce 2008 ráda překročila hranici milionu cestujících přepravených z nebo do Prahy.

V rozhovoru pro ČTK to řekl ředitel společnosti pro ČR, Německo, Polsko, Dánsko a Pobaltí John Kohlsaat. Připustil, že v budoucnu by se mohla připojit ke SkyEurope a ČSA a zřídit v Praze svou základnu.

Víc lidí, ale jen z Prahy

Znamenalo by to, že by zde měla trvale svá letadla. Nyní se však firma soustředí na postupné zvyšování počtu pasažérů z Prahy. "Přidáváme postupně linku za linkou," řekl Kohlasaat, žádné nové destinace ale neprozradil. Minulý týden firma pouze oznámila nové spojení do Belfastu, které by mělo ročně využít 50 tisíc cestujících.

"Většina cestujících však stále přichází z druhé strany, z Londýna, z Bristolu; z Prahy létá pouze 20 procent všech pasažérů," uvedl Kohlsaat. Přesto podle něj střední a východní Evropa představuje trh, který má budoucnost a Česká republika hraje v regionu prim. "Roste zde příjem obyvatel, a tím i potenciál letecké dopravy," řekl.

Expanzi na další česká letiště, jako je Brno, Ostrava nebo Pardubice firma neplánuje, neboť podle Kohlsaata je ČR malý stát s přirozeným centrem v Praze. Za největšího konkurenta easyJetu v Praze považuje Kohlsaat České aerolinie, které drží na pražském letišti největší tržní podíl.

Kohlsaat se však domnívá, pro ČSA je prakticky nemožné, aby přežily bez nějaké dotace. "To si nedovedu představit," řekl. easyJet je s loňskými 800 tisíci pasažéry na pražském letišti dvojkou. Další konkurent Lufthansa má šest procent trhu.

"Lufthansa ale nemá v Praze žádné další plány," podotkl. Kohlsaat se nebojí ani ohlášeného příchodu evropské nízkonákladové jedničky, firmy Ryanair, do Prahy. "My budeme bránit svou pozici a budeme v Praze dále růst," dodal. Jako nadějný vidí nadprůměrný pětinový podíl obchodních cestujících na linkách z Prahy.

I pro byznysmany

Právě na business cestující se hodlá firma zaměřit, neboť kupují své letenky za vyšší ceny na poslední chvíli a využívají dalších placených služeb na palubě letadla. easyJet bude od podzimu z Prahy létat do celkem deseti evropských měst. Nízkonákladové aerolinie získávají na pražském letišti stále větší podíl.

Z příchodem irského Ryanairu budou od podzimu přepravovat celou čtvrtinu všech cestujících. Díky levnějším letenkám přebírají zákazníky klasickým síťovým dopravcům. Levné letenky však znamenají pro cestující i určité nepohodlí. V ceně není zahrnuto například občerstvení na palubě; některé aerolinie včetně easyJetu zpoplatnily přepravu velkých zavazadel.

 

Právě se děje

Další zprávy