easyJet a Smart Wings spojí své síly

Hana Vorlíčková, Adam Junek
11. 5. 2007 20:30
Majetkové změny v Travel Service změní nebe nad Českem
Foto: easyJet

Praha - Druhá největší evropská levná letecká společnost easyJet a český nízkonákladový dopravce Smart Wings propojí pravděpodobně své síly na letech z Prahy.

Vyplývá to z nejnovějších informací, které deník Aktuálně.cz získal v souvislosti s kapitálovým vstupem islandské společnosti Icelandair do místního charterového dopravce Travel Service, který provozuje levné lety se Smart Wings.

"Roman Vik bude nadále ve vedení společnosti," zaznělo podle informací Aktuálně.cz dnes odpoledne na narychlo svolaném mítinku v rámci společnosti Travel Service.

A právě tam bylo diskutováno, co bude jedna z nejbližších změn. Islandské aerolinie jsou významným akcionářem společnosti easyJet a tudíž lety z Prahy bude zřejmě zajišťovat jen jeden z nízkonákladových dopravců. Zda půjde o značku easyJet nebo Smart Wings, není dosud zřejmé. Jde však o logický krok, protože by si easyJet a Smart Wings na některých linkách přímo konkurovaly.

Dnes přes den se objevily informace, že největší česká charterová společnost Travel Service vede jednání s islandskou firmou Icelandair Group o kapitálovém vstupu.

Foto: Travel Service

Majitelé české společnosti se ke vzájemnému obchodu zatím nevyjádřili s tím, že oficiální stanovisko vydají v pondělí. Podle agentury AFX News by mělo jít o prodej padesátiprocentního podílu firmy Travel Service.

Za kolik by měl Icelandair poloviční podíl v české charterové firmě koupit, není známo. Podle dohody by však měl poloviční podíl přejít na islandskou společnost do konce června. Zbytek by měla firma převzít v průběhu roku 2008

"Travel Service jsou solidní aerolinie. S jejich managementem i majiteli budeme i nadále spolupracovat," uvedl v tiskové zprávě Jon Karl Olafsson, výkonný ředitel Icelandair.

Letecká společnost Travel Service  za uplynulý rok vydělala osmdesát milionů korun. Tržby dopravce dosáhly 5,5 miliardy korun. Travel Service vznikl v roce 1997 a nyní s ním létá na dovolenou většina klientů českých cestovních kanceláří. Celkem s firmou, která kromě Česka působí také v Maďarsku, loni cestovalo přes 1,8 milionu lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy