Dvě vína z Čech, ostatní z Moravy. To je 100 nejlepších

Lenka Smyčková, spolupracovnice Aktuálně.cz
18. 1. 2008 15:01
Do Salonu vín vstoupila špička v České republice
Tady se rozhodovalo o sto nejlepších českých vínech
Tady se rozhodovalo o sto nejlepších českých vínech | Foto: www.czechtourism.cz

Valtice - Sto nejlepších českých vín pro letošní rok je na světě. Odborníci z řad výrobců a prodejců vína je vybrali během třídenního degustačního maratónu na zámku ve Valticích a výsledky oznámili ve čtvrtek večer.

Nejúspěšnějším vinařstvím se letos stal rakvický Vinselekt Michlovský se 17 vzorky v top stovce. Úspěšné byly také Vinné sklepy Valtice se 7 víny a Tomáš Krist s 6 vzorky. Pořadí vín podle bodového ohodnocení se nezveřejňuje.

Mezi stovkou absolutně nejlepších vín jsou dvě od vinařů z Čech - z Kutné Hory a Roudnice nad Labem. Všechna ostatní jsou z jižní Moravy.

Salon vín 2007: Zde najdete seznam těch nejlepších českých vín

"Salon vín je naše nejvyšší soutěž vín. Vybraných sto nejlepších českých vín se potom prezentuje v degustační expozici ve sklepních prostorách zámku ve Valticích," vysvětlil ředitel pořádajícího Národního vinařského centra Pavel Krška.

S nálepkou i o polovinu dražší

Stovku těch nejlepších vín poznají spotřebitelé snadno podle zlaté kulaté nálepky na lahvi. Ta podle Kršky zvyšuje cenu vína o 20 až 50 procent.

Opravdovým fajnšmekrům je potom určena celoroční degustační expozice Salonu vín ve sklepení valtického zámku. Tady můžou ochutnat celou nejlepší českou stovku najednou.

Do konce ledna se koná výprodej Salonu 2007. V únoru se expozice zavře, aby mohli odborníci nachystat novou. Top stovka 2008 se návštěvníkům otevře prvního března.

Malí vinaři mají smůlu

Z menších vinařství  letos bodovala také Střední odborná škola vinařská z Valtic, podařilo se jí umístit dvě vína.

"Pro malého vinaře je to těžší, protože někdy už v době přihlašování do Salonu nemá předepsaných 550 lahví," podotkl sklepmistr středoškolských sklepů Pavel Buriánek.

Co je Salon vín

  • Salon vín je nejvyšší soutěží vín v Česku.
  • Vinaři mohou přihlásit jen ta vína, která již uspěla v oblastních nominačních soutěžích.
  • Odborníci vyberou zrakem, čichem i chutí stovku nejlepších.
  • Hodnocení je pod kontrolou ministerstva zemědělství, které soutěž uznává.
  • Stovku těch nejlepších českých vín poznají spotřebitelé podle zlaté nálepky Salonu vín.
  • Všech sto nejlepších vín je celoročně k ochutnání v degustační expozici Salonu vín na valtickém zámku.

Pro vinaře je úspěch v Salonu čest. "Salon je jen jeden. Je to špička v republice. Byly jisté pokusy o vybudování konkurenční soutěže, ale neuspěly. Ostatně pro spotřebitele je to takto přehledné, vědí, že ta nejlepší česká vína najdou tady na valtickém zámku," míní sklepmistr Buriánek.

Letos si dejte Ryzlink a Frankovku

Letos degustátoři vybírali z 335 vín z 83 vinařství. Novinkou Salonu vín 2008 byla práce v týmech. Zatímco dříve degustátoři hodnotili vína v oddělených kójích, letos o vínech diskutovali kolem tří kulatých stolů.

"Takové hodnocení je velmi intenzivní," vyzdvihl nový systém přední vinařský odborník Vilém Kraus. Podle něj se opět potvrdilo, že kvalita českých vín neustále roste. Je to prý mimo jiné stále se zlepšujícími technologiemi.

Mezi bílými odrůdami se v letošním Salonu nejvíce dařilo Ryzlinku rýnskému (8 vzorků), Chardonnay (7), Rulandskému bílému (6) a Ryzlinku vlašskému (6), z červených pak bodovaly Frankovky (5), Cabernet Sauvignon (3) a Rulandské modré (3).

Z jakostních kategorií převažují pozdní sběry (39 vzorků) a výběry z hroznů (37).

 

Právě se děje

Další zprávy