Dvě třetiny průmyslových firem v krizi snižují platy

Veronika Skálová Veronika Skálová
19. 5. 2009 22:26
Firmy sahají ke snížení platů častěji než k velkému propouštění
Platy svým lidem snížilo víc než 60 procent členských firem Svazu průmyslu a dopravy.
Platy svým lidem snížilo víc než 60 procent členských firem Svazu průmyslu a dopravy. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Seškrtat výdaje na minimum. Ale jen tak, aby to zaměstnance nepostihlo. Takový luxus si zřejmě mnoho firem dopřát nemůže. Zvlášť těch průmyslových, kterým v posledních měsících neustále klesal objem zakázek.

Přes 60 procent z nich muselo kromě dalších opatření sáhnout i na platy svých lidí.

Vyplývá to ze zjištění Svazu průmyslu a dopravy České republiky, který v anketě na toto téma oslovil 1600 svých členských podniků.

Ušetří se hlavně na prémiích

Jedenašedesát procent zástupců tuzemských podniků uvádí, že snižuje mzdy svým zaměstnancům. Jen menší část firem dosud k redukci mezd nepřistoupila.

Z průzkumu také vyplynulo, že v loňském roce rostl podíl prémií na celkové mzdě a je tedy možné šetřit právě na odměnách.

Většina podniků z oblasti průmyslu neoplývá do budoucna právě optimismem.

Z dubnového průzkumu Svazu průmyslu  vyplynulo, že 90 procent firem předpokládá v tomto pololetí pokles zakázek. Dvě třetiny z nich odhadují, že zakázek bude o 11 až 30 procent méně, třetina předpokládá úbytek o víc než 31 procent..

I díky snižování mzdových nákladů zatím téměř 60 procent firem nemuselo propouštět nebo omezilo počet zaměstnanců jen o několik procent.

Odboráři: Po krizi čekáme návrat

Se sníženými platy si dělají starosti nejen ti, kterým na účet měsíčně přibývá méně peněz, než jsou zvyklí, ale také odboráři.

Obávají se, že hospodářské krize a úsporných opatření budou zaměstnavatelé zneužívat, aby se po obtížném období rychleji „zahojili".

„Pokud podniky předpokládají, že snížené platy ještě nějakou dobu po odeznění krize udrží, jsou na omylu. Předpokládáme rychlý návrat k původním číslům," upozornil před časem šéf největšího odborového svazu Kovo Josef Středula.

 

Právě se děje

Další zprávy