Dvě třetiny lidí se v penzijní reformě vůbec nevyznají

Petr Kučera Petr Kučera
30. 8. 2012 11:34
Ministr financí Miroslav Kalousek přesto věří, že do nových fondů vstoupí tři pětiny lidí
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Přes dvě třetiny obyvatel Česka (70 procent) vůbec neznají odpovědi na otázky ohledně základních principů důchodové reformy. Její hlavní část přitom začne už od roku 2013.

"Reforma je pro ně očividně nesrozumitelná a její komunikace pravděpodobně není dostatečná," říká Jana Michalková z agentury STEM/MARK.

Základní pravidlo pro vstup do takzvaného druhého pilíře, tedy nových penzijních fondů, zná pouze 14 procent populace starší patnácti let. Ukázal to srpnový průzkum agentury STEM/MARK.

Lidé si přitom mohli vybírat mezi třemi variantami odpovědí, čtvrtou byla možnost "nevím". Správnou odpověď, tedy že do druhého pilíře může vstoupit kdokoliv starší osmnácti let s výjimkou současných penzistů, přesto zvolila jen sedmina dotazovaných.

O něco lepší je informovanost veřejnosti ohledně možností, zda lze z druhého pilíře vystoupit. Zhruba pětina (21 procent) Čechů uvádí správně, že rozhodnutí o vstupu do druhého pilíře je nezvratné a nelze z něj vystoupit.

Naprosto minimálně se pak lidé orientují v otázce, jaký podíl ze své mzdy (celkem pět procent) budou v případě dobrovolné účasti ve druhém pilíři odvádět na spoření. Principu rozumí jen čtyři procenta respondentů.

Přílišnou komplikovanost penzijní reformy už dříve kritizovali i někteří odborníci. Lidé se neorientují především v rozdílu mezi dosavadním penzijním připojištěním se státním příspěvkem, z něhož se po reformě stane takzvaný třetí pilíř, a mezi nově zaváděnými fondy (druhým pilířem).

Ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 přesto věří, že možnost dobrovolného spoření ve druhém pilíři využijí tři pětiny obyvatel.

Jeho odhad je tak výrazně nad očekáváním většiny odborníků i samotných fondů. Například ČSOB očekává zájem zhruba 15 procent lidí.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Máte penzijní připojištění?

 

Právě se děje

Další zprávy