Dvě pětiny T-Mobilu mění majitele

ČTK, dkl
23. 11. 2006 17:55
Praha - Čtyřicet procent akcií české pobočky T-Mobile získá konsorcium kolem investiční banky Lehman Brothers.

Tato skupina, ve které jsou například i investiční firmy Mid Europa Partnes (MEP) a Al-Bateen Investment ze Spojených arabských emirátů, totiž koupila sto procent společnosti Radiokomunikace. Zaplatili za ni 1,2 miliardy eur, tedy asi 33,6 miliardy korun.

Radiokomunikace jsou vlastníkem právě necelých čtyřicet procent akcií české divize mobilního operátora T-Mobile. Zbylých šedesát připadá na mateřskou společnost T-Mobile International.

Správná chvíle

Majitelem Radiokomunikací byla doteď firma Bivideon, která je dceřinou společností Deutsche Bank.

"Společnost Bivideon vlastní Radiokomunikace již pět let a provedla v ní mnoho restrukturalizačních kroků," uvedl zástupce firmy Vladimír Bystrov.

"Nyní přišla vhodná chvíle svoji investici prodat. Správná poptávka se našla se správnou nabídkou," dodává.

Informace o prodeji dnes zveřejnila právnická firma Linklaters, která je poradce konsorcia, jež je v obchodu kupujícím.

Sídlo T-Mobile
Sídlo T-Mobile | Foto: Aktuálně.cz

Koupě z dluhů

Linklaters podle agentury Interfax Central Europe označila koupi dominantního provozovatele rozhlasového a televizního vysílání v České republice za dosud největší transakci na českém trhu svého druhu a největší takovou akvizici ve střední Evropě.

Dohoda byla uzavřena s nizozemskou společností Bivideon a její dceřinou firmou Altima.

Transakci bude konsorcium zčásti financovat dluhem 750 milionů eur, což znamená dosud největší úvěr získaný pro akvizici tohoto druhu ve střední Evropě.

Zdravá ekonomika

"Tento přelomový kontrakt zahrnuje akvizici dvou velmi atraktivních aktiv v České republice, zemi se zdravou ekonomikou a příznivými růstovými vyhlídkami," uvedl ve sdělení zástupce Lehman Brothers Private Equity Vittorio Pignatti.

O prodeji Radiokomunikací se v minulosti spekulovalo již několikrát. Bivideon majoritu ve firmě získal v roce 2001. Za státní podíl 51,9 procenta zaplatil 6,8 miliardy korun a svůj podíl později navýšil na téměř 100 procent.

Radiokomunikace nedávno koupily telekomunikačního operátora Tele2 a zvýšily počet zákazníků z několika desítek tisíc na zhruba 450 tisíc. Firma disponuje optickou páteřní sítí a sítí televizních a rozhlasových vysílačů. Tržby společnosti by letos měly vzrůst z loňských 2,3 miliardy na tři miliardy korun.

T-Mobile je v současnosti mobilním operátorem s největším počtem zákazníků. Jeho služeb využívá 4,83 milionu klientů.

Telefonní sluchátko je špinavější než klika u dveří.
Telefonní sluchátko je špinavější než klika u dveří. | Foto: Reuters

Férová cena

Cena kolem 1090 korun na akcii je podle analytika Patrie Tomáše Gaťka férová. Podle jiných ekonomů mohla být ještě o tři čtyři miliardy vyšší.

"Pokud je to cena za celé Radiokomunikace, tak Lehman udělal skutečně dobrý obchod. Touto cenou bych ohodnotil samotný podíl v T-Mobile," uvedl Petr Bártek z Cyrrusu.

Radiokomunikace podle něj získaly akvizicí Tele2 významné množství zákazníků pro své pevné linky, což dává vzhledem ke zlepšeným regulatorním podmínkám v oblasti poskytování ADSL velký potenciál růstu tržeb a tržního podílu.

V minulosti se hovořilo o nabízené ceně kolem 28,5 miliardy korun, kterou ekonomové považovali vzhledem k podílu v T-Mobile za příliš nízkou.

 

Právě se děje

Další zprávy