Dvě české společnosti dostaly pokutu od Evropské komise

ČTK ČTK
28. 3. 2012 17:15
Energetický a průmyslový holding a EP Investment Advisors prý bránily antimonopolnímu vyšetřování
Foto: Naďa Straková

Brusel - Evropská komise uložila pokutu 2,5 milionu eur (asi 60 milionů korun) českému Energetickému a průmyslovému holdingu (EPH) a jeho dceřiné firmě EP Investment Advisors (dříve J&T Investment Advisors).

Podle Bruselu firmy v roce 2009 bránily jeho antimonopolnímu vyšetřování, které stále trvá. Komise v něm prověřuje, zda zda EPH a ČEZ nenarušily v energetice hospodářskou soutěž na českém trhu.

Šéf EPH Daniel Křetínský sdělil, že sankce byla neadekvátní. EPH zvažuje, že bude své stanovisko bránit u Evropského soudu první instance.

Kontrola, které se pokuta týká, se uskutečnila v sídlech firem v listopadu 2009. Společnosti ale podle Bruselu odmítly jeho inspektorům poskytnout všechny požadované dokumenty a dostatečně s nimi nespolupracovaly. Nezablokovaly také firemní e-mail a přesměrovaly příchozí elektronickou poštu.

"Toto rozhodnutí vysílá jasný signál všem společnostem, že komise nebude tolerovat akce, které mohou podkopat integritu a efektivnost našich vyšetřování manipulováním s takovými informacemi během inspekce," řekl eurokomisař pro hospodářskou soutěž Joaquín Almunia.

Příliš vysoký trest?

"EPH chápe tento zájem komise, nicméně pociťuje zklamání z toho, že v tomto konkrétním případu nebylo více přihlédnuto k jeho specifickým okolnostem," uvedl mluvčí EPH Martin Maňák. V takovém případě by podle něj byla pokuta nižší, a nebo by byl případ odložen.

"Jsme si vědomi toho, že z hlediska absolutní výše patří stanovená finanční sankce k těm méně závažným. Přesto zastáváme stanovisko, že sankce byla neadekvátní," uvedl Křetínský.

Komise v listopadu 2009 prověřovala, zda EPH a ČEZ nenarušily v energetice hospodářskou soutěž na českém trhu. Domnělé protiprávní jednání mohlo zahrnovat vyloučení konkurence a zvyšování cen, uvedla již dříve komise. Obě firmy podezření odmítly.

Brusel stále v šetření pokračuje. Mluvčí Evropské komise Antoine Colombani řekl, že nyní není možné výsledek předjímat. Není také stanoveno žádné konkrétní datum, kdy budou výsledky zveřejněny. Pokud by ale komise usoudila, že společnosti unijní antimonopolní právo opravdu porušily, pak by jim mohla hrozit pokuta až deset procent ročního obratu.

Spory s Czech Coal

Média v době kontroly spekulovala o tom, že komise začala vyšetřování na základě stížnosti společnosti Czech Coal. Ta již dříve uvedla, že společný postup firem může prohloubit nerovnováhu na trhu výroby elektrické energie a na trhu hnědého uhlí. Czech Coal kritizovala i transakce kolem koupě společnosti International Power Opatovice finanční skupinou J&T.

ČEZ vede s Czech Coalem pět let spory kvůli novému kontraktu na uhlí pro tepelnou elektrárnu Počerady, protože dosavadní mu letos vyprší. Před několika dny ČEZ potvrdil, že chce elektrárnu prodat. Mezi zájemce patří Czech Coal a také EPH. ČEZ již založil dceřinou společnost Elektrárna Počerady a elektrárnu do ní chce převést do konce roku.

EPH společně vlastní skupina PPF (40 procent), investiční banka J&T (40 procent) a Daniel Křetínský (20 procent). EPH vlastní či spoluvlastní například Plzeňskou energetiku, Pražskou teplárenskou, United Energy, Elektrárny Opatovice, německé doly Mibrag a polské doly Silesia.

 

Právě se děje

Další zprávy