Dvacetileté maximum hlásí obrat zahraničního obchodu

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
10. 12. 2013 9:32
Dovoz rostl rychleji než vývoz, to by se mělo pozitivně promítnout do statistik průmyslu.
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zahraniční obchod České republiky skončil v říjnu přebytkem 33,6 miliardy korun, to je meziročně o 0,8 miliardy korun více. Dovoz rostl rychleji než vývoz, stoupl v běžných cenách o 3,2 procenta, zatímco vývoz se zvýšil o 3,1 procenta. Uvedl to Český statistický úřad.

Obrat zahraničního obchodu vzrostl v říjnu na 557,3 miliardy korun, což byla nejvyšší měsíční hodnota od roku 1993. Ve srovnání se zářím se po sezonním očištění vývoz snížil o 0,2 procenta, dovoz stoupl o 2,3 procenta.

“Růst importů bych neviděl jako žádnou tragédii. Naopak, ukazuje to, že by firmy mohly importovat vstupy, což by se s určitým zpožděním mělo pozitivně promítnout do statistik průmyslu a exportu,“ říká Václav Franče, analytik Raiffeisenbank.

Říjnovou bilanci podle statistiků příznivě ovlivnilo snížení deficitu u minerálních paliv a nápojů a tabáku, pomohl také růst přebytku u strojů a dopravních prostředků, surovin a průmyslového spotřebního zboží. Schodek se prohloubil u chemických výrobků a potravin a živých zvířat, přebytek se snížil u polotovarů a materiálů.

Vývoz strojů a dopravních prostředků meziročně vzrostl o 5,1 procenta, zvýšil se zejména export silničních vozidel. Klesl naopak vývoz výpočetní techniky. Zvýšil se dovoz strojů a dopravních prostředků, elektrických zařízení a zemního plynu. Dovoz ropy meziročně klesl.

Za leden až říjen byl zahraniční obchod v přebytku 306,5 miliardy korun, což představovalo meziroční zvýšení o 39,9 miliardy Kč. "Růst přebytku byl zřejmý zejména u strojů a dopravních prostředků a průmyslového spotřebního zboží. Negativně bilanci ovlivnilo prohloubení deficitu u minerálních paliv," uvedli statistici.

 

Právě se děje

Další zprávy