Důvěra v ekonomiku poklesla, u podnikatelů jen mírně

Veronika Skálová Veronika Skálová
25. 1. 2011 9:32
Spotřebitelé se chystají šetřit, podnikatelé si stěžují na nízkou poptávku
Vánoční nákupy vysílily peněženky spotřebitelů a ti se teď chystají šetřit.
Vánoční nákupy vysílily peněženky spotřebitelů a ti se teď chystají šetřit. | Foto: Jan Langer

Praha - Po rozmařilém a optimistickém prosinci přišlo lednové vystřízlivění. Alespoň s ohledem na důvěru v ekonomiku, jak ji vidí čeští podnikatelé i spotřebitelé.

V pravidelném průzkumu Českého statistického úřadu se od prosince do ledna snížila všeobecně důvěra v ekonomiku u nás o 0,3 bodu. Stále je ale o 11,6 bodu výš, než byla před rokem.

Podnikatelé jsou v hodnocení situace rezervovanější než spotřebitelská veřejnost. Důvěra se u nich snížila o 0,2 bodu, v prosinci přitom výrazně rostla. Mírný rozdíl je v hodnocení stávající situace mezi jednotlivými obory.

Stavebníci vidí budoucnost růžověji než v prosinci - jejich důvěra se zvýšila o 6 bodů. Práce mají stavební podniky podle statistiků dostatek na 7,6 měsíce. Navzdory růstu hodnocení je stále o 7,5 bodu pod hodnocením z loňského ledna.

Optimističtější než v prosinci jsou i obchodníci, jejich důvěra se zvýšila o jeden bod. Pro příští tři až šest měsíců ale očekávají zhoršení situace.

Vzdušné zámky si rozhodně nestaví průmyslové podniky, zejména kvůli stále slabé poptávce. Jejich důvěra v ekonomiku se od prosince nezměnila, pro příští tři měsíce ale čekají udržení výrobního tempa.

Nejpesimističtěji vidí svou budoucnost podnikatelé v oblasti některých služeb. Jejich důvěra v ekonomiku poklesla o 1,7 bodu, dlouhodobý výhled je horší než v prosinci.

Výrazněji než skupina podnikatelů snížili své hodnocení spotřebitelé. Poté, co v prosinci řádně zredukovali obsah svých peněženek, klesla jejich důvěra v ekonomiku o 0,5 bodu a pro nadcházející rok očekávají mírné zhoršení své finanční situace. Proto se mezi nimi najde víc těch, kdo plánují začít šetřit.

 

Právě se děje

Další zprávy