Důvěra v českou ekonomiku mírně poklesla

Veronika Skálová Veronika Skálová
24. 5. 2011 9:28
Důvěra v českou ekonomiku v květnu klesla o 0,4 bodu, i když meziročně rostla
Spotřebitelé se bojí rostoucích cen. Ilustrační foto.
Spotřebitelé se bojí rostoucích cen. Ilustrační foto. | Foto: Ahold Slovakia

Praha - Obavy o udržení růstu oboru u podnikatelů a strach z rostoucích cen u spotřebitelů snížil v květnu důvěru Čechů v domácí ekonomiku o 0,4 bodu. V pravidelném průzkumu to zjistil Český statistický úřad.

Podnikatelé sice v květnu ekonomice důvěřovali o 0,1 bodu více než v dubnu, spotřebitelé ale o 2,5 bodu méně. V meziročním srovnání je indikátor důvěry o 0,7 bodu výš než v květnu 2010.

O něco pesimističtější než v dubnu byli podnikatelé v průmyslu a obchodě, kteří zhoršili svůj výhled na nadcházející tři měsíce. Jejich vliv ale vyvážilo vyšší očekávání ve vybraných odvětvích služeb a nezměněný indikátor důvěry ve stavebnictví.

Spotřebitelé také očekávají zhoršení celkové ekonomické i vlastní finanční situace, ale pro dlouhých dvanáct nadcházejících měsíců. Meziročně byla sice jejich důvěra v ekonomiku o 9,5 bodu vyšší, od dubna do května ale o 2,5 bodu poklesla.

Více lidí očekává zvýšení nezaměstnanosti a v jejich výhledu do budoucnosti hraje podle statistického úřadu velkou roli i strach z očekávaného růstu cen.

 

 

Právě se děje

Další zprávy