Duracell jako energetický nápoj? Spor definitivně končí

ČTK ČTK
5. 2. 2014 12:22
Ústavní soud zamítl stížnost české firmy ve sporu s výrobcem baterií.
Energetický nápoj Duracell.
Energetický nápoj Duracell. | Foto: Gizmodo.com

Brno - Ústavní soud definitivně ukončil spor o právo vyrábět a prodávat energetický nápoj s názvem a designem odkazujícím na tužkové baterie Duracell. Česká firma El Niňo se stížností neuspěla, vítězství tak slaví výrobce baterií, který drink považoval za parazitování na své značce.

Úřad průmyslového vlastnictví v roce 2009 označil známku Duracell Energy Drink za neplatnou. Žalobu firmy El Niňo zamítl Městský soud v Praze, neuspěla ani u Nejvyššího správního soudu. Podle obou správních instancí česká firma nepoctivě těžila z rozlišovací způsobilosti a dobrého jména ochranných známek společnosti Duracell Batteries, která podléhá přednímu americkému producentu spotřebního zboží Procter&Gamble.

Česká firma si takzvaně vypůjčila nejen název baterií, ale také jejich charakteristický design. Plechovka s energetickým drinkem připomínala tvarem i zpracováním tužkovou baterii Duracell. Nápoj se podle dostupných informací vyráběl pod tímto názvem do konce roku 2009.

Zjevně neopodstatněná stížnost

V ústavní stížnosti česká firma zpochybnila výklad, podle kterého se ochrana známek s dobrým jménem vztahuje i na výrobky nepodobné těm, pro něž značka své renomé získala. Nejvyšší správní soud prý v tomto směru nepřesně interpretoval judikaturu Soudního dvora EU. Ústavní soud ale došel k závěru, že ústavní stížnost je zjevně neopodstatněná.

Ústavním soudcům prý nepřísluší posuzovat správnost výkladu zákona o ochranných známkách a hodnotit, zda ochranným známkám s dobrým jménem přísluší taková míra ochrany, jakou jí správní orgány a soudy přiznaly. "ÚS může pouze konstatovat, že závěry učiněné v obou napadených rozhodnutích jsou logické, přesvědčivé a velmi pečlivě odůvodněné," stojí v usnesení senátu se zpravodajkou Miladou Tomkovou.

Již v řízení před Nejvyšším správním soudem společnost El Niňo namítala, že se dostatečně neprokázalo dobré jméno ochranných známek Duracell v ČR. Výrobce baterií toto tvrzení označil za nepravdivé. V Česku prodává baterie od roku 1992, přičemž dlouhodobě investuje do reklamy ve všech typech médií a drží významný tržní podíl.

 

Právě se děje

Další zprávy