Důchodců v exekuci přibývá, dluhy vznikají zbytečně

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
29. 6. 2012 12:05
Na takřka 65 tisíc důchodů je v Česku uplatňována exekuční srážka

Praha - Na takřka 65 tisíc důchodů je v Česku uplatňována exekuční srážka. Počet takto zasažených důchodců přitom plynule roste. Ještě v roce 2005 jich bylo zhruba 25 tisíc.

„Při zpracovávání důchodů s exekucí vidíme, že dluhy lidem nejčastěji vznikají na prodejních zájezdech, při nákupu dovolené, půjčkách pro děti nebo při zárukách za jejich půjčky," říká ústřední ředitel České správy sociálního zabezpečení Vilém Kahoun.

„Některé exekuce jsou zcela zbytečné, za zhruba třetinou nařízených exekucí stojí drobné dluhy v řádu několika stokorun, jako jsou třeba pokuty dopravnímu podniku nebo městské policii, poplatky obcím za svoz odpadu či penále zdravotním pojišťovnám," dodává Kahoun.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zároveň oznámilo, že dokázalo celou agendu důchodů postižených exekuční srážkou lépe zpracovat. „Zatímco v lednu 2011 evidovala Česká správa sociálního zabezpečení 90 tisíc nevyřízených případů, k 25. 6. letošního roku jich je méně než 22 tisíc, tedy přibližně čtvrtina," uvedla ministerská mluvčí Viktorie Plívová.

Ke konci června jsou podle Plívové vyřízeny všechny případy starší než čtyři měsíce a do července lze prý předpokládat úplnou stabilizaci exekuční agendy, tedy přechod na průběžné vyřizování přicházejících podání.

V roce 2010 bylo zpracování exekučních srážek z důchodu v kritickém stavu. „Vyřizování takto zatížených důchodů se opožďovalo o několik měsíců," dodává Plívová. Řešení této situace patřilo k ministerským prioritám a za její splnění ministr Drábek v tiskové zprávě poděkoval zaměstnancům ČSSZ.

 

Právě se děje

Další zprávy