Důchod poroste méně, než se čekalo. Ministr se omlouvá

Radek Pecák Radek Pecák
27. 9. 2013 14:00
Je to nemravné, ale můžeme zvýšit penze jen o 45 korun, říká Koníček
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Ještě v srpnu odhadovalo ministerstvo práce a sociálních věcí, že starobní důchody se od ledna roku 2014 zvýší v průměru o 65 korun měsíčně. Už tehdy to ministr František Koníček označil za nemravné s tím, že stávající zákony mu však nedovolují jiné řešení.

Průměrný důchod ale nakonec od ledna stoupne ještě méně. Rozhodující jsou totiž údaje Českého statistického úřadu o růstu inflace a mezd - a ty z letošního září jsou pro příjemce důchodů méně příznivé.

Pevná část penze tak od příštího roku vzroste o deset korun, procentní výměra se zvýší v průměru o 35 korun. Průměrný starobní důchod tak po navýšení dosáhne 11 015 korun měsíčně.

„Takové zvýšení důchodů považuji za nemravné a skoro bych řekl, že stát by se za něj měl omluvit. Bohužel s tím nemůžeme v současné době nic dělat," říká Koníček.

Podle zákona se penze do roku 2012 zvyšovaly o růst cen a třetinu růstu reálných mezd. Od letošního roku se důchody zvyšují jen o třetinu růstu reálných mezd a třetinu růstu cen.

Podle statistického úřadu stouply spotřebitelské ceny od září 2012 do srpna 2013 "jen" o 1,3 procenta a reálné mzdy se loni nezvýšily.

„Nechal jsem si platnou právní úpravu několikrát přezkoumat a výsledek byl vždy tentýž: Bez změny zákona důchody nyní víc zvýšit nelze," vysvětluje Koníček. Za stávající situace je zatím úprava právních předpisů nemožná.

Omezení valorizace zavedla předchozí vláda jako jedno z úsporných opatření, má trvat až do roku 2015.

Chystá se kompenzace

Nápravu by podle ministra v demisi měla přinést mimořádná valorizace během příštího roku, která by měla eliminovat vliv zohlednění pouze třetinového růstu cen při valorizacích od ledna 2013 a ledna 2014. Tu už prý na ministerstvu začali připravovat.

"Domnívám se, že je po zlepšeném hospodaření veřejných rozpočtů ve srovnání s loňským rokem reálné navrhnout nové sněmovně mimořádné navýšení důchodů," říká Jiří Biskup, vrchní ředitel sekce sociálně pojistných systémů ministerstva práce a sociálních věcí.

Ke konci června evidovala Česká správa sociálního zabezpečení 2 861 513 lidí pobírajících starobní, invalidní a pozůstalostní důchod. Vyplácela jim celkem 3 485 606 penzí, z toho 2 340 234 starobních důchodů. Oproti stejnému období loňského roku se počet starobních penzí zvýšil o 2 780.

 

Právě se děje

Další zprávy