Důchod od státu klesne na 6500 Kč. Komu pomůže reforma?

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
27. 6. 2012 5:00
Vstup do druhého pilíře bude výhodný pro dvě pětiny lidí, říká nová studie
Foto: Reuters

Praha - Vstup do takzvaného druhého důchodového pilíře, který od roku 2013 zavede důchodová reforma, bude výhodný pro čtyřicet procent české populace. U mužů se dokonce vyplatí každému druhému.

Vyplývá to ze studie, kterou zpracoval think tank IDEA při akademickém pracovišti CERGE-EI pro ČSOB Penzijní fond Stabilita.

Druhý pilíř přinese lidem možnost, aby si ze státního prvního pilíře "vyvedli" tři procenta povinných odvodů do soukromého penzijního fondu, pokud k nim přidají další dvě procenta "ze svého".

"Rozdíl mezi výhodností pro muže a ženy je přímo závislý na předpokladech, kdy žena zůstává s dětmi na mateřské dovolené a dožívá se delšího průměrného věku. Z tohoto důvodu se ženám vyplatí spíše státní pilíř," říká generální ředitel fondu Karel Svoboda.

Jak ale upozorňuje jeden z autorů studie Ondřej Schneider, nelze přesně říci, pro koho bude vstup do druhého pilíře - tedy nových soukromých fondů -výhodný. Ve hře je totiž mnoho neznámých.

Studie pracovala s konzervativními předpoklady. Mezi ně patří například čisté zhodnocení úspor ve výši jednoho procenta ročně. Vychází také z toho, že se nebudou měnit parametry nyní fungujícího prvního pilíře, tedy klasických státních důchodů.

Na stát nespoléhejte

A právě vývoj budoucích státních důchodů může nakonec způsobit, že druhý pilíř bude výhodnější pro daleko více lidí. Bohužel ale s takovým předpokladem dopředu nelze kalkulovat, protože nikdo neví, zda a jak další politici v budoucnu systém změní.

Přesto se studie CERGE-EI alespoň pokusila vypočítat možný budoucí vývoj státního důchodu. Vycházela z ambiciózního plánu, který by do roku 2050 zcela vyrovnal nynější rozpočtový schodek důchodového účtu. Ten se po propuknutí ekonomické krize pohybuje v desítkách miliard korun ročně.

Výsledek nepotěší nynější mladé, kteří do důchodu půjdou po roce 2050, Zatímco nyní se poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě pohybuje v momentě vstupu do penze na úrovni 46 procent, v roce 2050 by to (za zmíněného předpokladu vyrovnaného důchodového účtu) bylo 26 procent.

Vyjádřeno v konkrétních sumách by se průměrná výše důchodu z nynějších 11 400 korun snížila na 6500 korun v roce 2050 (při zachování současných cen).

„Výsledky studie jsou pádným argumentem na mezi Čechy stále nebezpečně rozšířené spoléhání na stát. Ano, nějakou penzi od něj dostanou, ale na plnohodnotný život to v žádném případě stačit nebude," varuje Ondřej Schneider.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Máte penzijní připojištění?

 

Právě se děje

Další zprávy