´Drtič bank´ přijde o místo ve spořitelně

Red eko
31. 5. 2007 18:53
Klientský ombudsman Poštovní spořitelny Prouza končí
Tomáš Prouza
Tomáš Prouza | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Bývalý náměstek ministra financí a současný ombudsman Poštovní spořitelny Tomáš Prouza zřejmě přijde o místo.

Podle zdrojů Aktuálně.cz bude muset buď odejít sám, nebo bude propuštěn, a to kvůli střetu zájmů.

Nynější Prouzův zaměstnavatel tak reaguje na informaci, že Prouza spoluzakládá poradenskou firmu.

Jde o společnost Partners for Life Planning, kde by měl fungovat na pozici managera pro vnitřní kontrolu a compliance.

Firma Partners zatím v obchodním rejstříku figuruje pod názvem Nostimo a jako členka dozorčí rady zde vystupuje i manželka Tomáše Prouzy.

"Pan Prouza je spoluzakladatelem společnosti Partners. Ovšem jeho funkce je pouze symbolická a je pro nás spíše mediální tváří, než managerem," řekl deníku Aktuálně.cz vedoucí oddělení komunikace firmy Partners Jan Majer.

To se ale příliš nelíbí současnému zaměstnavateli ombudsmana.

"Je to důvod k velmi zásadnímu pohovoru s ředitelkou Poštovní spořitelny Vlastou Dolanskou, který proběhne v nejbližších hodinách či dnech, podle toho, jak bude pan Prouza dostupný," uvedl na dotaz Aktuálně.cz mluvčí ČSOB Milan Tománek. Poštovní spořitelna je dceřinou společností ČSOB.

Nový hráč na trhu

Ovšem příchodem firmy, ve které hraje svoji úlohu i ombudsman Poštovní spořitelny, se mění rozložení na celém trhu finančního poradenství.

Foto: Partners

Podle informací deníku Aktuálně.cz totiž za ní stojí Radim Lukeš, který odchází z firmy OVB. Ta je jednoznačnou jedničkou mezi finančními zprostředkovateli a Lukeš patřil k vrcholovým manažerům této firmy.

Nyní tak hrozí, že sebou vezme "své lidi" a OVB přijde o významnou, až třetinovou část své sítě prodejců.

"Pan Lukeš nám již oznámil svůj úmysl, zatím ale ne zcela oficiálně. Tuto situaci bereme vážně a je nám líto, že chce opustit naši společnost," řekl deníku Aktuálně.cz člen představenstva OVB Martin Gardavský.

Zároveň ale dodal, že na osobě Radima Lukeše firma nestojí a nepadá, a že s jeho odchodem a i s případným odchodem části jeho kolegů se OVB bez problémů vyrovná.

S novou sítí finančních poradců své jméno spojil i Pavel Kohout, bývalý analytik firmy PPF, která patří nejbohatšímu Čechovi Petru Kellnerovi.

Problém s partnery?

Jelikož je ale firma Partners postavena na "odpadlíkovi" z OVB, může mít problém uzavřít smlouvy s největšími bankami a pojišťovnami.

"OVB je významným hráčem v evropském měřítku. A každá z velkých institucí si pečlivě rozmyslí, jestli spolupracovat s někým, kdo si znepřátelil OVB," říká Petr Stuchlík z poradenské firmy Fincentrum.

Finanční poradenství v posledních letech zažívá rozmach, a to především díky hypotékám.

Ty vytlačily klasické produkty jako pojištění. I poradci se tak vezou na vlně stavebního boomu a nebývalého hladu Čechů po vlastním bydlení.

Stojaté vody pojišťovnictví v posledních měsících rozvířilo i spojení České pojišťovny ze skupiny PPF s italskou Generali. Razantní nástup na český trh provedla i společnost Axa, která se v Česku zatím zabývala pouze asistenčními službami.

 

Právě se děje

Další zprávy