Drobní podnikatelé letos nemusejí platit zálohy na daně

Petr Kučera Petr Kučera, pek
28. 2. 2009 12:42
Vláda chystá také zrychlení odpisů
,,Musíme podporovat pouze ty, kteří jsou schopni přežít," říká Miroslav Kalousek
,,Musíme podporovat pouze ty, kteří jsou schopni přežít," říká Miroslav Kalousek | Foto: Ondřej Besperát

Podnikající fyzické osoby a společnosti s pěti či méně zaměstnanci letos nemusejí platit zálohy na daň z příjmů. Už dříve avizovaný krok, který je součástí vládních opatření proti krizi, nyní formálně potvrdilo ministerstvo financí.

Rozhodnutí nabude účinnosti až publikací ve Finančním zpravodaji, tedy pravděpodobně v prvním březnovém týdnu. Podnikatelé však měli zaplatit první zálohy k 15. březnu, takže rozhodnutí stihne vyjít včas. Odpuštění záloh je automatické, není nutné o něj speciálně žádat.

U právnických osob je rozhodující počet zaměstnanců k 1. prosinci 2008, tedy nikoliv současný stav.

Šance na přežití

Odpuštění záloh má podnikatelům přinést více peněz na financování současného provozu. „Tím budou mít k dispozici peníze na to, aby využili investiční pobídky zrychlených odpisů. Což jim pochopitelně pomůže optimalizovat daňovou povinnost v roce 2010," říká ministr financí Miroslav Kalousek.

Rozhodnutí ministerstva financí o prominutí záloh na daň z příjmů
Rozhodnutí ministerstva financí o prominutí záloh na daň z příjmů | Foto: Aktuálně.cz

Národní ekonomická rada vlády (NERV) původně zvažovala vrácení daní podnikatelům za rok 2007. „Odpuštění daní je však neskonale efektivnější než jejich vratka, protože podporuje ty konkurenceschopné, kteří se mohou rozjet," vysvětluje Kalousek. „Na zpětnou státní podporu těch nekonkurenceschopných bohužel nemáme čas ani peníze. Musíme podporovat pouze ty, kteří jsou schopni přežít," dodává.

Zálohy na daň z příjmů museli povinně platit podnikatelé a společnosti, kteří měli v předchozím kalendářním roce daň vyšší než 30 tisíc korun a zároveň je pro ně samostatná výdělečná činnost hlavním zdrojem příjmů. Podle údajů z ministerstva financí se prominutí záloh dotkne jen něco málo přes 150 tisíc subjektů. Stát počítal, že od nich letos na zálohách vybere kolem 22 miliard korun. O peníze nicméně nepřijde, jen je nebude mít k dispozici už letos. Dostane je opožděně až v daních za rok 2009 podle skutečného zisku podnikatelů. Pokud se firmám dařit nebude, musel by jim stát zálohy stejně vracet.

Rychlejší vracení DPH a zkrácení odpisů

Už před týdnem ministerstvo vydalo pokyn, aby finanční úřady začaly s dřívějším vracením nadměrných odpočtů daně z přidané hodnoty.

Na svém zasedání v první březnové pondělí má vláda schvalovat také další bod protikrizového programu: Podnikatelé zřejmě získají možnost zkrátit si lhůty pro odepsání hmotného majetku v první a druhé odpisové skupině.

„Navrhujeme zkrácení doby odpisování nového hmotného majetku pořízeného od 1. ledna 2009 do 30. června 2010, zatříděného v prvních dvou odpisových skupinách. Cílem je stimulovat firmy k pořízení například kancelářských strojů, výpočetní techniky a telefonických přístrojů s pořizovací cenou vyšší než 40 000 korun, osobních i nákladních vozidel, strojů a zařízení pro zemědělství, průmysl, stavebnictví a zdravotnictví," říká Kalousek.   

V první odpisové skupině se doba odpisování má zkrátit ze tří let na 12 měsíců a v druhé skupině se doba zkracuje z pěti let na 24 měsíců. Zároveň se adekvátně zkrátí doba nájmu při pořízení tohoto majetku formou finančního leasingu. Příslušnou změnu zákona však bude muset po vládě potvrdit také Parlament.

 

Právě se děje

Další zprávy