Dražší nafta zatím ceny dopravců nezvedne

ČTK ČTK
10. 1. 2012 16:35
Zatím se ceny nezvýší, pokud ale nafta zdraží nad 40 korun, už porostou

Praha - Převážná většina tuzemských dopravních firem kvůli současnému rekordnímu zdražení pohonných hmot v ČR nebude zvyšovat ceny zákazníkům. Dopravci ceny zvedli už v počátku roku v souvislosti s růstem nižší sazby DPH. V případě dalšího skoku ceny nafty však dopravci další zdražení nevyloučili. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK.

Zdražení neplánují například České dráhy. "Aktuálně nepočítáme s tím, že by se rostoucí ceny nafty odrazily ve výši jízdného," uvedl mluvčí ČD Radek Joklík.

Jízdné zatím nebude zdražovat ani dopravní společnost Student Agency. Potvrdil to majitel firmy Radim Jančura. Upozornil ale, že pokud by se cena nafty zvýšila na 40 korun za litr, tak by společnost zdražit musela.

Mluvčí Sdružení automobilových dopravců Česmad Bohemia Martin Felix se domnívá, že rekordní ceny nafty se do konečných cen promítnout nakonec musí. "Žádné rezervy na straně dopravců již neexistují a v kombinaci s opětovným zdražením mýta o dalších 25 procent není jiná cesta než zvedání cen," uvedl.

Podle Jaroslava Hanáka, prezidenta prostějovské společnosti FTL - First Transport Lines, je nákladní doprava specifický trh. "Předpokládat, že zákazníci ihned přistoupí na zvýšení cen kvůli růstu cen pohonných hmot bez doložek daných v obchodních smlouvách, není reálné," řekl ČTK s tím že FTL zdražování zatím nechystá.

Regiony: někde zdražili už od ledna

Ceny nebude měnit největší autobusový dopravce ve Zlínském kraji, společnost ČSAD Vsetín. "Už jsme reagovali od 1. ledna, kdy jsme zvýšili jízdné v průměru o 11 procent. Připravovali jsme se na to, cena nafty se zvedala celý loňský rok a k tomu přišlo zvýšení DPH," řekl ČTK ředitel osobní dopravy ČSAD Vsetín Oldřich Holubář.

Také většina dopravců v Karlovarském kraji do svých cen nynější zdražení pohonných hmot nepromítne. Nevylučují však případné zdražení v příštích týdnech.

"Ceny pohonných hmot byly jedním z důvodů, proč je letos od ledna dražší jízdné například v karlovarské MHD. V současnosti další zdražení nechystáme, situaci však budeme průběžně vyhodnocovat" uvedl ředitel Dopravního podniku Karlovy Vary Pavel Bohánek.

Zvýšení cen nevyloučil ředitel firmy Veolia Transport Východní Čechy Jindřich Poláček. "Pohonné hmoty tvoří 35 procent našich nákladů a už nejsme schopni ztlumit nárůst cen pohonných hmot úsporami v jiné oblasti. Nárůst cen nafty není ojedinělý výkyv, ale dlouhodobý trend. Cenový pohyb se dá očekávat," řekl ČTK.

Společnost ČSAD MHD Kladno si už chystá krizové scénáře. "Začínáme si připravovat varianty, co budeme muset udělat, pokud by ceny nafty rostly dál - zda zvýšit jízdné, snížit objem výkonů a tak dále. O ničem ale ještě nebylo rozhodnuto," uvedl ředitel dopravní společnosti Ludomír Landa.

Hledají se úspory

Řada přepravců hledá úspory v náhradě paliva a úsporných technologiích. Naftu někde nahradí plyn, testují se biopaliva i elektrobusy. Například v ČSAD Autobusy České Budějovice začne osm vozů jezdit namísto nafty na zemní plyn. Úspora bude podle jejího ředitele Vladimíra Homoly poměrně zásadní a jízdné firma nezdraží. "Nedá se teď chtít všechno po cestujících, i když nás to hodně tíží, to je nereálné," řekl.

Podle ředitele českobudějovického dopravního podniku je jedna z cest elektromobilita a podnik zvažuje i nahrazení nafty biologickým palivem, plyn podle něj není řešením. "U elektrobusu, jenž jsme testovali, jsou provozní náklady podstatně nižší než u dieslového autobusu, ale pořizovací cena příliš vysoká," uvedl.

Mluvčí dopravní a logistické společnosti Advanced World Transport (AWT) Katherini Koláčková uvedla, že rostoucí cena pohonných hmot je společně s razantním zdražením poplatků za užití kolejí a inflací dalším nepříjemným faktorem pro tuzemskou železnici. "Jdeme cestou technologických řešení a inovací. Mnohem více nyní používáme bionaftu a zavádíme různá provozní opatření, která spotřebu nafty dále snižují," uvedla Koláčková.

Cena nafty v Česku v uplynulém týdnu vzrostla o 30 haléřů na 35,80 koruny za litr a dosáhla tak nového rekordu. Nejprodávanější benzin Natural 95 překonal nejvyšší cenu z loňského roku. Analytici upozorňují, že se dá očekávat další zdražení.

 

Právě se děje

Další zprávy